TSMC: eerste 3nm-wafers komen dit jaar, massaproductie in 2022

12 reacties

Gisteren berichtten we naast de recordomzet ook over de investeringsplannen van TSMC. Volgens China Renaissance zal het grootste deel van de geschatte 28 miljard dollar worden besteed aan de uitbreiding van de N5-productie. Daarnaast heeft C.C. Wei, de ceo van het bedrijf, een update gegeven over de vooruitgang van het 3nm-procedé.

De ontwikkeling van 3 nanometer ligt op schema, aldus de chipbakker. “Klanten tonen meer interesse in N3 ten opzichte van N5 en N7 in dezelfde fase van het productieproces, voor zowel smartphone- als HPC-toepassingen (high-performance computing).” De risk-productie moet nog dit jaar van start gaan. Als alles verloopt zoals gepland, begint de massaproductie in 2022.


In Q4 2020 hebben N5 en N7 samen voor de helft van de omzet gezorgd.

N3 wordt de opvolger van TSMC’s 5nm-proces, waarop onder andere Apples A14- en M1-socs worden gebakken. Bij hetzelfde stroomverbruik en hoeveelheid transistors, moet N3 tot wel 15% beter presteren dan N5. Indien de snelheid en het aantal transistoren gelijk blijft, zou het stroomverbruik tot wel 30% kunnen afnemen.

Bron: Tom's Hardware

« Vorig bericht Volgend bericht »
0