Kuo: Apple is hard bezig met testen van vapor chambers voor iPhones

12 reacties

Apple-analist Ming-Chi Kuo van het Taiwanese TF International Securities onthult regelmatig interessante en over het algemeen erg betrouwbare informatie over nieuwe ontwikkelingen binnen Apple. Ditmaal zegt hij dat Apple uitgebreid aan het testen is hoe verschillende vapor chamber-ontwerpen presteren.

De fabrikant werkt uiteraard aan nieuwe producten op basis van zijn eigen arm-chips, daarvoor zal het natuurlijk de best haalbare koelprestaties voor willen. Deze vapor chamber zou opvallend genoeg zijn bedoeld voor iPhones, en niet voor bijvoorbeeld nieuwe Macs. De koeler moet dus uitermate dun zijn om te passen. Een koelsysteem zien we steeds vaker in high-end smartphones, zo hebben ook de Galaxy S20 Ultra en sommige Note 20 Ultra's een dergelijke koeler.


De vapor chamber van de Samsung Galaxy S10+.

Voor een toekomstige iPhone wordt zowel de toenemende thermische ontwerpeisen van de cpu als 5G als reden genoemd. Een vapor chamber was noodzakelijk, omdat 'de testresultaten rondom betrouwbaarheid de hoge verwachtingen van Apple niet haalden', aldus Kuo in het investeerdersrapport. We weten dat Qualcomms X55-modem voor 5G niet bepaald zuinig is, vermoedelijk is de chip daarom ook niet geïntegreerd in de Snapdragon 865.

Een vapor chamber is niet hetzelfde als een heatpipe, hoewel het natuurlijk voor beide begrippen gaat om koeloplossingen. Vapor chambers worden gebruikt om warmte direct vanaf de bron te verspreiden, heatpipes zijn beter geschikt om de warmte te verplaatsen naar een externe heatsink. ElectronicDesign schrijft dat vapor chambers beter geschikt zijn als er ruimte is om de chip ter plekke te koelen. Daar is veelal zo'n tien tot twintig keer het oppervlak van de warmtebron voor nodig.

Bron: AppleInsider

« Vorig bericht Volgend bericht »
0
*