AGESA 1.2.0.0: wederom nieuwe Ryzen-firmware opgedoken

28 reacties

In het Ryzen 5000 bios-overzicht van eind 2020 hebben we vastgesteld dat de meerderheid van de AM4-moederborden uit de 400- en 500-reeks overweg kunnen met de Zen 3-cpu’s. Vorige week berichtten we over Agesa-versie 1.1.9.0, de recentste bios-firmware voor AM4-moederborden. Hoewel vele borden nog niet zijn voorzien van deze microcode, heeft AMD alvast de nieuwere Agesa ComboAM4v2PI 1.2.0.0 beschikbaar gemaakt voor zijn partners.

                     

Aangezien AMD geen volledige releasenotes publiceert, is het niet eenvoudig om vast te stellen welke wijzigingen er zijn gemaakt. Patrick Schur beweert op Twitter dat het vooral gaat om bugfixes en het opschonen van de huidige code. Volgens Yuri Bubliy, bekend van de Ryzen-Clocktuner, zijn er wel enkele interessante aanpassingen.

Zo zou de system management unit (SMU) een upgrade hebben gekregen. Versie 56.44.00 moet namelijk de Curve Optimizer verbeteren. Ook op het gebied van stroomvoorziening zijn er optimalisaties aangebracht. Daarnaast moet de nieuwe firmware de stabiliteit van de Infinity Fabric verhogen. De ontwikkelaar geeft aan dat een flck-klok van 1900 Mhz geen WHEA-errors meer zou veroorzaken.


De Windows Hardware Error Architecture (WHEA) wordt weergegeven bij bepaalde bluescreens.

Het zal moeten blijken hoe snel AMD’s partners hun AM4-borden voorzien van deze nieuwe Agesa-versie, al dan niet met een bèta-bios. Binnenkort kun je in een update van het Ryzen 5000 bios-overzicht teruglezen of jouw moederbord inmiddels is voorzien van nieuwere firmware.

Bronnen: ComputerBase, Hardwareluxx

« Vorig bericht Volgend bericht »
0
*