Gigabyte onthult Vision-moederborden met Z590-chipset, clean ontwerp en snelle connectiviteit -update

7 reacties

Gigabyte brengt drie nieuwe moederbord-modellen uit in de Vision-familie. Alledrie zijn ze opgetrokken rondom de Z590-chipset van Intel. Producten in de Vision-lijn zijn strak en clean ontworpen met content creators in het achterhoofd.


De Z590 Vision G (atx)

De Z590 Vision G beschikt over drie pcie x16-gleuven waarvan één 4.0 x16 en twee 3.0 x4 worden ondersteund. Er zijn vier M.2-slots met pcie 4.0/3.0-interface en zes sata 6 Gb/s-poorten. Dit moederbord heeft tevens een VisionLink-aansluiting. Dit is een usb-c-poort waarover data, beeld, stroom (60 W) én gpu-rekenkracht getransporteerd kan worden. Dat laatste werkt zo: je kunt de gpu met een displayport-kabel aansluiten op het moederbord (DP IN), die vervolgens het beeldsignaal mee kan sturen over de Visionlink poort.


De Z590 Vision D (atx)

De Z590 Vision D bevat twee pcie 4.0-slots met x16- en x8-interface, twee pcie 3.0-uitbreidingsslots van x4 en x1, drie M.2-slots met pcie 4.0/3.0-interface en zes sata 6Gb/s-poorten. Tevens vinden we een VisionLink TB-poort. Deze is gebaseerd op thunderbolt 4 en maakt in aanvulling op de reguliere VisionLink gegevensoverdracht mogelijk met 40 Gb/s en de mogelijkheid om tot 10 apparaten te daisy-chainen.


De Z590I Vision D (mini-itx)

De Z590I Vision D heeft één pcie 4.0 x16-slot, twee pcie 4.0/3.0 M.2-slots en vier sata 6Gb/s-poorten aan boord. Dit compacte bordje heeft tweemaal VisionLink TB-poorten.

Voor alledrie de moederborden geldt dat de koperbanen tussen het werkgeheugen en de cpu tussen de pcb-lagen van het moederbord liggen. De metalen buitenlaag van het moederbord-pcb zou daardoor elektromagnetische interferentie verminderen. Dit zou dan weer moeten leiden tot het beter kunnen overklokken van het ram-geheugen.

Daarnaast bieden de borden een mengelmoes aan usb 3.2 20 Gb/s-, usb 3.2 10 Gb/s- en usb 3.1 5 Gbit/s-poorten. De usb-c-poorten zijn voorzien van de snelste variant. Voor verbinding verder dan je eigen pc wordt voorzien in 2,5 Gbit/s ethernet en een Intel wifi 6802.11ax-netwerkadapter. Alleen de Z590 Vision G moet een netwerkadapter ontberen.

Gigabyte heeft de moederborden uitgerust met Wima fkp2-audiocondensatoren en een ALC4080 audiochip. Tezamen met DTS:X Ultra-technologie claimt Gigabyte een meeslepende geluidservaring.

Het is op dit moment nog onbekend wanneer en voor welk bedrag de moederborden zijn aan te schaffen.

Update 18-01, 21:59: Met dank aan Maarten (via e-mail) een uitleg toegevoegd hoe de gpu-rekenkracht over de VisionLink-aansluiting getransporteerdd wordt. Tevens verwerkt dat de Vision G geen wifi-adapter heeft.

Bron: Gigabyte

« Vorig bericht Volgend bericht »
0
*