Chinese gebruiker deelt foto's van Intel Sapphire Rapids-CPU met chiplets

3 reacties

Een gebruiker op het Chinese sociale mediaplatform Bilibili heeft meerdere foto's van een Intel-serverchip gedeeld. Volgens de gebruiker, YuuKi_AnS, gaat het om een vroege versie van een chip uit de Sapphire Rapids-generatie. Hij heeft ook de heatspreader van de processor verwijderd, wat ons een eerste blik geeft van hoe Intel chiplets naar verluidt gaat toepassen.

Yuuki zegt de chip gekocht te hebben. Het lukte hem om de ihs te verwijderen, ondanks dat deze bovenop de chip gesoldeerd zat. Hierdoor is te zien dat deze Xeon vier chiplets bevat, die in een vierkant recht tegen elkaar aan zitten.

Hoeveel cores dit model zou hebben geeft de Chinese gebruiker niet prijs, maar Tom's Hardware claimt bevestiging te hebben van een onafhankelijke bron dat het een 28-core sample is op basis van A2-silicium; een tweede revisie, maar nog altijd relatief vroeg in het ontwikkelingsproces.

Wel beweert Yuuki dat het topmodel uit de Sapphire Rapids-reeks 56 cores moet krijgen (4 chiplets met 14 cores per stuk). Omwille van yields zou er op elke chiplet één core uitgeschakeld worden, wat betekent dat een perfecte Sapphire Rapids-chiplet 15 cores zou bevatten — een nogal onorthodox aantal. 

Ook zouden de duurste Sapphire Rapids-modellen hbm aan boord hebben: vier 'stacks', voor een totaal van acht chiplets op één cpu. Hierbij zou het hbm-geheugen maximaal 16 GB groot zijn (4 x 4 GB). 

De onderzijde van de processor toont de lga 4667-processorsvoet, die overeenkomt met diagrammen die eind 2019 al naar buiten kwamen. Het nieuwe socket zou gepaard gaan met een platform dat ook pci-e 5.0 en ddr5 moet gaan ondersteunen. 

Opvallend is dat deze foto's totaal niet overeenkomen met geruchten uit december 2020, die ook lga 4667 meenden te zijn. De processor op die foto's bevatte naar verluidt maar twee chiplets.

Ten slotte bevat de processor ook een extra chip van Intel-dochter Altera, een Max 10 fpga. Vermoedelijk wordt deze gebruikt voor het opstarten van het systeem, speculeert Tom's Hardware.

Bronnen: Yuki Yasushi (Bilibili), Tom's Hardware

« Vorig bericht Volgend bericht »
0