Sponsored: Zo krijg je goedkoop 10-gigabitprestaties 

0 reacties

Terwijl de gigahertzen je in de markt voor processors en videokaarten om de oren vliegen, lijkt het af en toe superrustig te zijn in de bedrade-netwerkwereld. De draadloze standaarden worden alsmaar opgeschroefd; van 802.11n (WiFi 4) naar 802.11ax (WiFi 6) is een enorme stap. Ondertussen blijven de prijzen van producten voor bekabelde netwerken erg hoog. Dat maakt dat 10 gigabit vooral in zakelijke omgevingen wordt toegepast.

2,5 gigabit zie je inmiddels wat vaker terug op luxere moederborden, maar als je op 10 gigabit wil kunnen werken, moet je echt je portemonnee trekken. In dit artikel kijken we naar de QNAP TS-932PX - een verrassend veelzijdige en vlotte nas met ruimte voor negen (!) schijven die voor minder dan 600 euro over de toonbank gaat - en de QNAP QSW-M804-4C managed switch.

QNAP: meer dan alleen nas

QNAP manifesteert zich niet alleen op verdienstelijke wijze in de nas-markt, maar heeft ook een zeer interessante range switches. Ook weet het deze functies te verenigen in één apparaat, zoals bij de QGD-1600P die je al eerder op deze site tegenkwam.

10 gigabit biedt enorme voordelen voor netwerkopslag. Daarom werkt QNAP hard aan het verlagen van de prijzen van nas-apparaten en switches in dit segment. Nu zeg je wellicht: maar ik heb  helemaal geen 10-gigabitadapter. Dat is op zich geen probleem; als je een beetje rondkijkt zijn prima adapters zoals de Intel X550-T2 en de X540-T2 voor een redelijke prijs te koop, nieuw of tweedehands. De eerste biedt behalve 10- en 1-gigabit-ondersteuning ook ondersteuning voor 5 en 2,5 gigabit. Bij de X540-T2, een ouder en vaak wat goedkoper model, ontbreken die tussenliggende snelheden.

Wat wel duur blijft, zijn de switches. Daar hoef je niet altijd voor te kiezen. Je kunt een crosslink-kabel gebruiken om via UTP een verbinding te maken tussen een systeem en een nas. Toch komen er meer en meer switches op de markt die een wat lager prijsniveau hebben en ook wordt er hier en daar weleens mee gestunt.

Waarom sneller?

Veel van de onderwerpen die we op Hardware Info bespreken, gaan over almaar snellere producten. Hogere snelheden bieden meer – en soms ook andere - mogelijkheden. Veel thuiswerkers zouden er niet meer aan moeten denken om nu nog via een 56k-modem te zijn verbonden met het internet. Dat geldt ook voor de nas-apparaten van QNAP. Een snellere verbinding met een nas geeft niet alleen voordelen voor wie niet bekendstaat om zijn geduld, maar maakt ook dat andere toepassingen meer voor de hand liggen.


1 gigabit is eigenlijk tergend traag.

Die toepassingen hebben ook met een andere trend te maken: ssd-opslag wordt steeds beter betaalbaar. Waar nog niet eens zo heel lang geleden een 1TB grote SATA-ssd nog peperduur was, is zo’n opslagapparaat inmiddels een stuk beter betaalbaar. Een SATA-ssd is wat langzamer dan een m.2-NVMe-model, maar nog altijd vele malen sneller dan een gigabitverbinding aankan. Daarvan ligt de limiet zo rond de 100Mbit/s. Bij 10 gigabit ligt die limiet bij het tienvoudige. Nu gaat er altijd wel wat vanaf, maar je kunt via zo’n snelle verbinding eenvoudig de maximale snelheid halen van een ssd.


2,5 gigabit is een stuk vlotter.

Dat betekent dat die maximale snelheid vergelijkbaar is met de prestaties die zo’n disk in je pc zou kunnen halen. Dat brengt allerlei nieuwe mogelijkheden met zich mee, zoals het verzamelen van je opslag in één ruimte, het eenvoudig back-uppen van data en het gebruik van bijvoorbeeld iSCSI. Dat laatste klinkt ingewikkeld, maar is het niet. Het SCSI-protocol werd in het verleden veel toegepast als professioneel alternatief voor SATA en het nog oudere IDE-protocol voor het verbinden van opslagapparaten zoals harde schijven. De ‘i’ in de naam betekent dat dit een variant is die gebruikmaakt van ethernet. Je legt dus een verbinding tussen je nas en je computer, waarbij je dit hardeschijven-protol toepast. Het besturingssysteem van je computer ziet vervolgens de aan iSCSI toegewezen ruimte op je nas als een echte harde schijf die je kunt partitioneren en formatteren. Precies op dezelfde manier als een ingebouwde disk. Met een 1-gigabitverbinding gaat dat eigenlijk te traag, met 2,5 gigabit wordt het prettiger, maar met 10 gigabit merk je het verschil nog nauwelijks.


10 gigabit maakt dankzij de hoge snelheid meer toepassingen mogelijk.

Behalve dat je alle data op een plaats kunt opslaan in huis (met een duur woord wordt dit ook wel consolideren genoemd) betekent het ook dat je - als je je nas elders in huis of kantoor hebt geplaatst - geen last hoeft te hebben van vervelend ratelende harde schijven in je rustige werkruimte.

Het nut van 2,5 gigabit

2,5 gigabit lijkt een beetje in het midden te hangen. Het is weliswaar minder snel, maar heeft als voordeel dat je het tegenwoordig ‘bijna gratis’ bij een moederbord krijgt. Ook maken steeds meer WiFi 6-accesspoints gebruik van deze verbindingssnelheid. Eigenlijk is het dus bijna zonde als je nu kiest voor het upgraden van een nas of het aanschaffen van een eerste nas als je daarbij kiest voor een model dat uitsluitend poorten op 1 gigabit biedt, ook al heb je nu misschien nog geen 2,5-gigabit-apparatuur. Je volgende laptop heeft waarschijnlijk WiFi 6, je nieuwe moederbord 2,5 gigabit en wellicht voer je her en der nog een upgrade uit. 10-gigabitadapters zijn misschien nog wat duur, maar losse 2,5-gigabit-uitbreidingskaartjes zijn al voor minder dan 20 euro te vinden. Bij het snel verplaatsen van veel data is het verschil tussen 2,5 gigabit en 1 gigabit heel goed te merken.

In dit artikel staan we stil bij de TS-932PX van QNAP. Naast dit model biedt dit merk nog veel meer modellen met 2,5 gigabit, 10 gigabit en/of uitbreidingsmogelijkheden. Zo kun je altijd later nog de stap naar een hogere snelheid maken. Nas-apparaten zijn bedoeld om uiterst betrouwbaar te zijn, je zult ze dus waarschijnlijk minder vaak upgraden dan je pc.

Value for money: TS-932PX 

De TS-932PX is een model dat je voor zo’n 600 euro in huis kunt halen. Het is een nas met ruimte voor vijf 3,5-inchschijven en vier 2,5-inch-ssd’s. M.2-posities ontbreken in dit model. Het bijna kubusvormige apparaat heeft aan de voorzijde de inbouwplekken voor de schijven en een USB 3.0-aansluiting. Aan de achterzijde vind je nog twee van die aansluitingen. De netwerkaansluitingen hebben daar ook hun plekje gevonden. QNAP heeft gekozen voor twee 2,5-gigabitaansluitingen en twee keer 10 gigabit. De eerste twee zijn uitgevoerd als standaard RJ45 UTP-aansluiting, voor twee andere is gekozen voor SFP+. RJ45 komt minder vaak voor, maar SFP+ zie je vaker in professionele omgevingen.

Het voordeel van die aansluiting is dat je met allerlei media kunt koppelen. Dat betekent dat je niet alleen koper kunt gebruiken, maar ook voor glasvezel kunt kiezen. Nu zul je dat thuis niet vaak zien, het voordeel van glasvezel is het feit dat de kabels vrij dun zijn en de data grote afstanden kunnen afleggen. Ook kun je een SFP+-aansluiting omzetten naar RJ45, middels een adapter. Die zijn al te vinden voor zo’n vijftig euro. Op deze pagina vind je een overzicht van de transceivers die compatible zijn met deze nas.  


De QNAP TS-932PX biedt vier netwerkaansluitingen

De nas is gebaseerd op een Arm-chip van AnnapurnaLabs. Deze Alpine AL324-processor beschikt over vier Arm Cortex A57-chips die op 1,7 GHz werken. AnnapurnaLabs is onderdeel van Amazon. De chip is een efficiënte aandrijving voor deze nas, vooral bedoeld voor als je op zoek bent naar een opslagoplossing. Als je zwaardere, serverachtige taken zoals virtualisatie, containers en andere veeleisende toepassingen in gedachten hebt, is een zwaarder model uit het programma van QNAP aan te raden. Bijvoorbeeld een model op basis van een Intel Xeon- of AMD Ryzen-processor. Hij is standaard voorzien van een 4GB grote geheugenmodule die je kunt vervangen door een 16GB groot exemplaar.

Wanneer de nas is uitgerust met een moderne SATA-ssd, zie je dat hij in staat is om de maximale doorvoersnelheid van de disk te halen: ruim 500MB/s. In dit voorbeeld is gebruikgemaakt van een Seagate Ironwolf 110 1,92 TB-ssd. Deze ssd is snel genoeg om de 2,5-gigabitverbinding te vullen. Daarbij wordt ongeveer 283MB/s gehaald, via een 1-gigabitaansluiting komt de teller op 110MB/s.

Slimme, veelzijdige keuze

Ben je op zoek naar een nas met ruimte voor veel opslag, dan is deze TS-932PX een slimme keuze. Hij biedt negen inbouwruimtes voor schijven. Behalve dat hij aantrekkelijk is geprijsd biedt hij de mogelijkheid om je opslag veelzijdig in te zetten. Harde schijven kun je gebruiken voor de massa-opslag van al je foto’s van je digitale spiegelreflex, films en andere ruimtevreters. Daarnaast is er ruimte voor 2,5-inch-ssd’s: lekker vlot en steeds beter betaalbaar. Dat is ideaal voor veeleisende taken zoals iSCSI of andere zware toepassingen. Dankzij de vier netwerkaansluitingen kun je nu al makkelijk profiteren van 2,5-gigabit-doorvoersnelheid, en nu of later doorgroeien naar 10 gigabit via SFP+.

Slimme switch QNAP QSW-M804-4C

Als je meerdere apparaten in huis hebt die hoge netwerksnelheden kunnen benutten, zoals pc’s, WiFi 6-accesspoints en bijvoorbeeld een nas, kan de investering in een switch lonen. Naast nas-apparaten is QNAP ook actief in de markt van netwerkswitches. Naast een eenvoudige ‘domme’ 2,5-gigabit-switch biedt het merk ook uitgebreidere modellen zoals de QSW-M804-4C. Dat is een model waarmee je veel kanten op kunt. Het biedt in totaal acht poorten, allemaal geschikt om op 12 gigabit te werken. Vier zijn uitgevoerd als RJ45-poort en acht maken gebruik van SFP+. Hiermee kun je dus vrij eenvoudig een brug maken tussen een RJ45-apparaat en een nas zoals de TS-932PX, die gebruikmaakt van SFP+.

Waar een standaardswitch niet meer dan een stekkerdoos is, is dit apparaat veel meer dan dat. QNAP biedt er de QSS-webbeheeromgeving op, waarmee je alle functionaliteit kunt benutten. Naast een menu waarin je kunt zien welke poorten zijn benut, kom je ook een aantal andere functies tegen.

Vlan

De QSW-M804-4C biedt vlan’s, wat betekent dat je verkeer kunt scheiden van elkaar. Zo kun je de veiligheid van je netwerk vergroten. Er zijn tal van voorbeelden bij te verzinnen, zo kun je ervoor kiezen om bijvoorbeeld iot-apparatuur te scheiden van je computers. Hierdoor loop je minder risico als in een van de iot-apparaten een kwetsbaarheid zit. Je kunt poorten toewijzen aan een vlan binnen de interface.

Link-aggregation

De switch heeft ook de mogelijkheid voor link-aggregation aan boord, hiermee kun je de capaciteit van twee poorten bundelen. Bijvoorbeeld om een 5-gigabitlink van twee 2,5-gigabitaansluitingen van de in dit artikel besproken nas door te voeren naar een pc waarop ook twee snelle netwerkaansluitingen beschikbaar zijn.

RSTP


Rapid Spanning Tree biedt een mogelijkheid om een slimme back-up in te bouwen, in een verbinding met meerdere switches. Het verkeer volgt daarbij automatisch de juiste (kortste) route en ook worden netwerklussen voorkomen.

 


LLDP

Naast deze mogelijkheden biedt de switch ook de mogelijkheid om via LLDP (Link Layer Discover Protocol) het verkeer op de switch in de gaten te houden.

IGMP

Via Internet Group Management Protocol kun je het verkeer in de gaten houden en overbelasting van poorten voorkomen.

ACL

Ook kun je de toegang tot het netwerk precies bepalen. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen om uitsluitend toegang te geven op basis van bepaalde ip-adressen, of eventueel op basis van het mac-adres toegang te verlenen. Deze mogelijkheid vind je op de Acces Control List-pagina van de switch.

QoS

Ook Quality of Service behoort tot de mogelijkheden van deze switch. Dat betekent dat je kunt bepalen welke poorten voorrang hebben op de andere poorten. Je kunt gebruikmaken van de fysieke poorten, maar ook van gebundelde poorten uit een link-aggregatie.

Veel functionaliteit

De QNAP QSW-M804-4C biedt zoals je in dit artikel kunt lezen heel veel functionaliteit. Hiermee kun je met functies als link-aggregatie en QoS profiteren van optimale prestaties. IGMP en RSTP zorgen ervoor dat eventuele problemen binnen het netwerk verholpen kunnen worden. Je netwerk wordt daarmee robuuster. Met behulp van vlan’s kun je de veiligheid vergroten. Een andere bonus is dat dit model verschillende netwerksnelheden tot 10 gigabit ondersteunt op zowel SFP+ als RJ45. Al met al biedt dit model dus veel meerwaarde ten opzichte van een domme switch.


2 besproken producten

Vergelijk   Product Prijs
QNAP QSW-M804-4C

QNAP QSW-M804-4C

  • 10000 Mbit/s

€ 609,71

1 winkel
QNAP TS-932PX-4G

QNAP TS-932PX-4G

  • 9 bay(s)
  • 10 GB
  • 10000 Mbit/s

€ 606,95

3 winkels
« Vorig bericht Volgend bericht »
0