WhatsApp voert omstreden privacybeleid toch door ondanks kritiek

35 reacties

WhatsApp heeft vorige maand aangegeven wijzigingen aan te brengen aan zijn privacybeleid en dat kwam het bedrijf op een hoop kritiek te staan. Vooral het delen van WhatsApp-gebruikersdata met moederbedrijf Facebook schoot gebruikers in het verkeerde keelgat. Gebruikers moeten akkoord gaan met deze nieuwe voorwaarden en als zij dat niet willen, stoppen met de dienst. 

Het bedrijf kreeg echter zoveel kritiek van verontwaardigde gebruikers, dat het besloot de deadline te verschuiven naar 15 mei. De Facebook-dochter heeft geprobeerd gebruikers te kalmeren door in blogposts wat meer tekst en uitleg te geven. WhatsApp benadrukte dat de berichten van gebruikers zijn versleuteld en niet door het bedrijf kunnen worden gelezen. Deze berichten hadden echter niet het gewenste effect en gebruikers weken uit naar alternatieve diensten als Signal. 

WhatsApp schrijft nu in een blogpost dat het de nieuwe privacyvoorwaarden opnieuw gaat verplichten en gebruikers wederom de vraag zal stellen akkoord te gaan. Het instant-messaging-bedrijf heeft aangegeven deze keer beter uit te leggen wat de nieuwe voorwaarden precies inhouden. WhatsApp denkt dat dit de ‘verwarring en misinformatie’ die gebruikers hadden na de eerste melding tegen zal gaan. 

Het bedrijf zal deze keer geen pop-up laten zien in de app om gebruikers te informeren, maar de meldingen en bijbehorende informatie via de status-functie van de app weergeven. Het wil gebruikers de tijd geven de nieuwe wijzigingen rustig door te nemen en meer duidelijkheid geven rondom de privacy- en beveiligingsregels.

De Facebook-dochter laat weten dat de wijzigingen slechts nieuwe opties geeft aan mensen die WhatsApp gebruiken voor zakelijke doeleinden en dat het niet meer data deelt met Facebook dan dat het nu al doet. De nieuwe voorwaarden gelden overigens niet voor iedereen. De gegevens van Europese gebruikers worden weliswaar gedeeld met Facebook, maar het social mediabedrijf mag deze gegevens niet delen met andere Facebook-bedrijfsonderdelen. De nieuwe privacyvoorwaarden zullen 15 maart van kracht worden. 


WhatsApp is al begonnen met het tonen van geruststellende berichten via de status-functie

Bron: WhatsApp

« Vorig bericht Volgend bericht »
0
*