Apple dagvaardt Valve om verkoopdata honderden Steam-games te verkrijgen

35 reacties

Apple heeft de afgelopen jaren verschillende juridische conflicten gehad met bedrijven die zich richten op gamers, zo heeft het bonje gehad met Epic Games die een eigen betaalsysteem toevoegde aan Fortnite voor iOS. Nu heeft Apple Steam-ontwikkelaar Valve gedagvaard in zijn strijd tegen Epic.

Het bedrijf is van mening dat de verkoopdata van Steam nodig is om Epics marktwaarde van zijn gamedistributiekanalen te kunnen berekenen. Dat staat in de dagvaarding die afgelopen donderdag is ingediend. Apple vraagt om een naar eigen zeggen 'beperkte hoeveelheid informatie' over de totale jaarlijkse verkoopcijfers van apps en in-app-aankopen, externe verkopen die aan Steam te danken zijn, de totale omzet afkomstig van Steam in het speciaal en de winst (bruto of netto) afkomstig van Steam.

Het bedrijf uit Cupertino zegt dat het Valve al heeft verzocht om een dergelijke lijst samen te stellen, maar dat Valve weigerde om hieraan mee te werken omdat het de aanvraag als 'vreemd en niet beperkt' beschouwt. Valve is immers een partij die niets te maken heeft met de kwestie van Apple en Epic.


Epic Games bespotte Apple in een commercial, met een knipoog naar George Orwells boek 1984 en Apple's eigen Macintosh-reclame.

Er is ook behoefte aan informatie over de prijzen, prijsveranderingen en omzet van elke individuele game. Het gaat inmiddels om 426 games met introductiedata die teruggaan tot zes jaar geleden. Apple vroeg volgens het document in eerste instantie om een lijst met de volledige bibliotheek van meer dan 30.000 games verspreid over tien jaar. Valve zegt dat Apple tracht een 'kortere route' te gebruiken, het had ook bij alle individuele ontwikkelaars kunnen vragen wat hun omzetcijfers en dergelijke zijn.

Het is op zichzelf al opvallend dat Apple deze manoeuvre maakt, maar je kunt je bedenken dat Steam als een grote concurrent gezien kan worden voor de App Store. Daarnaast is de geïntegreerde gpu van de M1-soc krachtig genoeg voor games en er wordt ook gewerkt aan krachtigere Apple-chips. Het is dus zeker mogelijk dat er wordt overwogen om een concurrent voor Steam te ontwikkelen en dat de data daar ook voor gebruikt zal worden.

Bronnen: Courtlistener, PC Gamer

« Vorig bericht Volgend bericht »
0
*