Dreigende rechtszaak mikt op misleidende claims Google Stadia

18 reacties

Google's Stadia-dienst voor gamestreaming zat de afgelopen tijd in zwaar weer. De twee gamestudio's voor Stadia-exclusieve spellen zijn opgedoekt, en Google kreeg een hoop kritiek over zich heen van Stadia-ontwikkelaars omtrent de gebrekkige communicatie binnen het bedrijf. Nu komt daar binnenkort wellicht een rechtszaak bij.

Dat schrijft de rechtensite ClassAction.org, die een voorstel van 42 pagina's heeft ingediend bij een districtsrechtbank van de staat New York. De genoemde betrokkenen zijn naast Google ook Destiny-ontwikkelaar Bungie en Id Software (Doom, Quake). De groepsvordering kan leiden tot een class-action-rechtszaak, wat betekent dat de groep van aanklagers die bij het winnen van de zaak recht hebben op een schadevergoeding.

In het bestand staat dat Google bij de onthulling misleidende claims heeft gedaan rondom de gamingprestaties van de cloudservice. Elke virtuele console zou namelijk krachtiger zijn dan de Xbox One X en de PlayStation 4 Pro bij elkaar en elk Stadia-spel zou te spelen zijn op 4K-resolutie.

Vlak voordat de dienst beschikbaar gesteld werd begon Google echter deze claims af te zwakken. Zo heeft het bedrijf een tweet waarin werd geconstateerd dat een snelle internetverbinding niet nodig was voor het spelen van Red Dead Redemption 2 op 4K met 60 fps ingetrokken. Dit geeft aan dat Google zich er bewust van was dat het de opzettelijk misleidend aan het handelen was, zo luidt de beschuldiging. Daarom heeft het naderhand op zijn website aangegeven dat de beeldkwaliteit afhankelijk was van de kwaliteit van de internetverbinding. Duidelijk zou dit echter niet zijn geweest; het feit dat spellen op een minder hoge resolutie dan 4K zouden draaien zou zijn gebagatelliseerd.

Het tweede probleem is dat Google-topman en Stadia-hoofd Phil Harrison inderdaad heeft verklaard dat elk spel bij introductie op 4K zou kunnen werken. Dat blijkt niet het geval te zijn, zo worden Destiny 2 en Red Dead Redemption 2 gerenderd op 1080p en 1440p in plaats van 4K. De Chromecast Ultra kan naderhand de kwaliteit upscalen naar 4K, maar dat gaat gepaard met kwaliteitsverminderingen. De Redditgebruiker nickbeth00 laat bovendien weten dat de Bluetooth-verbinding die Google beloofde bij de introductie niet te gebruiken is.

ClassAction zegt dat abonnees praktisch als een groep bètatesters functioneerden. Volgens het voorstel voor de groepsvordering heeft Google voorgesteld om huidige en voormalige Stadia-abonnees te voorzien van een coupon van 10 dollar, voor de aanschaf van een game op het platform. De volledige vordering is te lezen op ClassAction.org en je kunt je er ook aanmelden om onderdeel te zijn van de zaak.

Bron: ClassAction

« Vorig bericht Volgend bericht »
0
*