Controller-joysticks met driftproblemen zijn te repareren

9 reacties

Begin januari schreven we over het drift-probleem van de joysticks in Microsofts Xbox-controllers. Microsoft vroeg om verwerping van een rechtszaak omtrent dit probleem. Een DualShock 5-teardown van iFixit bevestigt nu dat het probleem voor praktisch alle moderne console-controllers gelijk is.

De joystick-modules van de PS5-controllers zijn namelijk exact dezelfde als die in de controllers van de PlayStation 4, de Xbox One- en Elite-controllers en de controllers van de Nintendo Switch Pro. Ze worden gefabriceerd door Alps Alpine.

Het verwijderen van de joysticks kost de nodige moeite. Na het verwijderen van de draadjes van de haptische motoren zijn er veertien soldeerpunten voor elke joy-con die je los moet solderen (of los moet weken). Elke module heeft twee potentiometers, die elk meten welke kant de joystick op beweegt. Zoals we in het artikel over de rechtszaak van de Xbox-controllers hebben beschreven is een vettige substantie van de rotating wiper in de potentiometer waarschijnlijk te gemakkelijk weg te schrapen. Daardoor wordt er onbedoeld beweging waargenomen.

Er zit ook een springveer in het mechanisme, die ervoor zorgt dat het midden van de joystick wordt hervonden als je hem loslaat. Op den duur kan het gemeten middelpunt van fysieke locatie veranderen doordat de veer iets uitrekt. Daardoor lijkt het alsof je de joystick gebruikt, ook als dat niet het geval is.

Volgens de specificatielijst van het onderdeel wordt gezegd dat de rotatiefunctie van de joystick zo'n 2 miljoen cycli meekan, de klikfunctie kan 500.000 keer gebruikt worden. iFixit schat dat je in een schietspel als Call of Duty daarmee slechts 400 uur meekan.

Het is ook mogelijk dat de elektrode vervuild raakt met viezigheid, of met plasticdeeltjes van de controller zelf, als gevolg van frictie. Je kunt de rotating wiper schoonmaken of in zijn geheel vervangen, hetzelfde geldt voor de springveer. De joystick zelf vervangen is ook een mogelijkheid, als je bereid bent ze te solderen.

Bron: iFixit

« Vorig bericht Volgend bericht »
0
*