Analisten: chiptekorten houden nog tot ver in 2022 aan

64 reacties

De afgelopen periode hebben we op Hardware Info regelmatig bericht over de toenemende tekorten in de chipindustrie. De gevolgen zijn behoorlijk groot. Een groot van de eind vorig jaar gepresenteerde producten van AMD en Nvidia zijn nog steeds niet goed leverbaar. Ook de nieuwe gameconsoles van Sony en Microsoft zijn behoorlijk schaars. Behalve de elektronica-industrie heeft ook de auto-industrie last van de gevolgen van de tekorten.

De vraag naar chips overstijgt het aanbod met zo’n dertig procent. De chipindustrie is niet heel goed in het zich aanpassen aan de vraag. Naar verwachting van analisten zal het nog minimaal drie tot vier kwartalen kosten voordat de fabrikanten hebben kunnen inspelen op de vraag. Dat betekent dat we tot in 2022 last blijven houden van de tekorten.

Veel producten bevatten tegenwoordig chips, van lampen tot auto’s en natuurlijk allerlei andere techproducten. Dat zorgt ervoor dat de vraag naar chips toeneemt. De pandemie heeft er daarnaast voor gezorgd dat veel mensen elektronica zijn gaan kopen waaronder gameconsoles, computers en televisies.

In 2018 en 2019 was de capaciteit van de chipproducenten maar net toereikend, dat betekent dat het onmogelijk is om aan de toegenomen vraag van dit en vorig jaar te voldoen.

Harlan Sur, een analist bij J.P. Morgan geeft aan dat de fabrikanten tien tot dertig procent te weinig leveren om aan de vraag te voldoen. Meer gedetailleerde informatie vind je in dit rapport voor de klanten van J.P Morgan.

Volgens collega Christopher Rolland van Susquehanna International Group, is de lead time meer dan 14 weken en dat is langer dan de productiecyclus van een chipfabrikant, hierdoor schuiven de productieplannen telkens door.

Matthew Sheerin, een analist van Stifel is bezorgd verwacht dat er de komende tijd weinig verandert. Dat komt doordat de toevoer van zaken die nodig zijn voor de productie vaak hapert door de pandemie en ook worden de materialen steeds duurder.

Grote fabrikanten zoals TSMC en GlobalFoundries hebben uitbreidingsplannen bekend gemaakt en dat geldt ook voor de packaging fabrieken. Dat gaat echter niet heel snel, omdat bedrijven zoals ASML maanden nodig hebben om de apparatuur voor de fabrieken te bouwen. Dat betekent dat een keuze om de capaciteit te vergroten op dit moment, pas over enkele kwartalen betekent dat er daadwerkelijk meer chips van de band rollen.

Doordat de vraag nu al veel groter is dan de aanvoer, zullen de backorders bij de fabrikanten alleen maar oplopen en het zal dus ook enige tijd gaan kosten om dit weer in te lopen.

Bronnen: Tom's Hardware, J.P. Morgan

« Vorig bericht Volgend bericht »
0