Witte Huis neemt maatregelen om bevoorradingsketen techniekindustrie te versterken

48 reacties

De afgelopen maanden stonden de begrippen handelsoorlog en tekorten onbetwistbaar in de schijnwerpers. Analisten denken dat de chiptekorten aan zullen houden tot ver in 2022, en het lijkt er niet op dat de nieuwe Amerikaanse regering een nieuwe houding aan gaat nemen tegenover bepaalde buitenlandse bedrijven, met name als ze met China gemoeid zijn. De overheid van de VS heeft nu in een statement onthuld hoe het verschillende tekorten in de toekomst wil voorkomen.

Het statement gaat niet alleen in op de chiptekorten, ook medicijnen en andere technologieën zoals accu's kampen volgens de overheid met problemen gerelateerd aan tekorten. Er wordt met name zorgelijk gesproken over de kwetsbare productieketens. De afgelopen decennia zou ongeveer 70% van de medicatieproducenten zijn productie hebben uitbesteed naar het buitenland.

Hetzelfde geldt voor grondstoffen. Zeldzame aardmetalen worden veelvuldig gebruikt in elektromotoren en dergelijke, koolstofvezel wordt op grote schaal ingezet in bijvoorbeeld vliegtuigen. De VS heeft ook een grote voorraad lithium-erts op zijn grondgebied. Om de bevoorradingsketen robuuster te maken wordt ingezet op binnenlandse accu-technologie en -productie. Uiteraard wordt de productie van halfgeleiders en 'geavanceerde packagingtechnieken' genoemd. Laatstgenoemde zou een significante oorzaak zijn van de tekorten. Een rapport van de Semiconductor Industry Association uit 2020 toont dat 79% van de chipproductie in 2019 plaatsvond in Azië, het is de verwachting dat dat zal zijn gegroeid tot 82% in 2025.

In totaal worden er zes sectoren genoemd: defensie-industrials, biotechniek en farmaceutica, ict, de energie- en transportsectoren en voedselproductie en bijbehorende bevoorradingsketens.

Bron: Witte Huis

« Vorig bericht Volgend bericht »
0
*