D-Wave-quantumcomputer lost Nobelprijs-probleem op in een fractie van de tijd

9 reacties

D-Wave heeft bekendgemaakt dat het samen met onderzoekers van Google een natuurkundig probleem heeft opgelost met een quantumcomputer. Het was hierbij 'tot drie miljoen keer sneller' dan classicistische computingmethoden.

Om dit te bereiken heeft het Canadese bedrijf gebruikgemaakt van één van zijn systemen met 2.000 qubits. Dit systeem is in 2019 geüpgraded om minder ruis te produceren. D-Wave is één van de meest belangrijke spelers in het veld van quantum computing, zijn computers zijn in staat tot 'quantum annealing'. Dat houdt in dat het niet alleen in staat is om problemen te identificeren in een gesimuleerd, theoretisch probleem, maar ook om mogelijke oplossingen te bieden voor praktischere vraagstukken. Het meest krachtige product van het bedrijf heeft momenteel 5.000 qubits, waarvan elke qubit verbonden is met vijftien andere.

Het nieuwe onderzoek gaat in op een natuurkundig probleem dat decennia geleden al is beschreven en in 2016 is opgelost door Nobelprijswinnaars Vadim Berezinskii, J. Michael Kosterlitz en David Thouless. Dat onderzoek voorspelde een nieuwe fase van materie.

Om dit te kunnen bewijzen hebben de onderzoekers een simulatie ontworpen om een verschijnsel in quantum-magnetische systemen genaamd 'exotisch magnetisme' te meten. Om dit te vergelijken met een op cpu's gebaseerde servercluster hebben D-Wave en Google een path-integral Monte Carlo-model voor classicistische berekeningen opgezet.

De quantumcomputer met 2.000 qubits was zo'n drie miljoen keer sneller. Hiervoor werd gebruikgemaakt van een techniek genaamd quantum annealing. Dit is een manier om de meest efficiënte conclusie te vinden voor een probleem. Bijzonder is dat het systeem een groeiend schaalbaarheidsvoordeel ten opzichte van de classicistische computer had naarmate de dataset groeide. Het onderzoek heet 'Scaling advantage over path-integral Monte Carlo in quantum simulation of geometrically frustrated magnets' en is gepubliceerd in het wetenschappelijke blad Nature.

Bronnen: D-Wave Systems, (Medium), Nature

« Vorig bericht Volgend bericht »
0
*