Apple macOS-update lost blackout-problemen bij gebruik verkeerde USB-hubs op

8 reacties

Eind vorig jaar klonken de eerste geluiden over M1-MacBooks die kapot gingen door een probleem met kwalitatief minder goede usb-c-hubs. Apple heeft het inmiddels opgelost met een update.

Het probleem deed zich voor bij zowel de MacBook Air- als de Pro-variant die de M1-soc gebruiken. Met name usb-hubs die naast data ook stroom kunnen leveren zouden problematisch zijn, zoals een Satechi-hub die te vinden is op Apple's eigen website. Slachtoffers hebben last van MacBooks die volledig uitgaan bij het probleem, waarna het niet meer oplaadt en geen enkel teken van leven geeft.

Hubs die niet ontworpen zijn voor extra stroomtoevoer (te herkennen aan de PD-vermelding op het product) zijn volgens een korte enquête minder vaak het probleem, hoewel er nog steeds gevallen bekend zijn van gebruikers die dergelijke problemen ervaren. Sommige gebruikers hadden een langere tijd geen problemen, in het geval van de topicstarter ging het al na dertig minuten mis.

Apple heeft inmiddels een macOS-update uitgebracht genaamd Big Sur 11.2.2, die het probleem op moet lossen. Apple's beschrijving luidt 'macOS Big Sur 11.2.2 prevents MacBook Pro (2019 or later) and MacBook Air (2020 or later) models from incurring damage when they are connected to certain third-party, non-compliant powered USB-C hubs and docks.' Volgens de fabrikant zelf gaat het dus ook om producten die nog zijn voorzien van een Intel-chip, niet alleen om M1-laptops. Wat het probleem precies veroorzaakt is niet bekend.

Bronnen: Apple Support, Delarando (Reddit)

« Vorig bericht Volgend bericht »
0
*