Sponsored: Synology DS1821+ Ryzing Star: Synology kiest voor AMD

0 reacties

Een nas kun je zien als een handige externe schijf die je op tal van manieren kunt benaderen. Dat is alleen wel een heel beperkte definitie. De afgelopen jaren is er een behoorlijke ontwikkeling geweest en dat geldt met name voor de processorkracht van deze apparaten. Nog steeds zijn er betaalbare instapmodellen met een simpele processor, die vooral voor het oorspronkelijke doel zijn bedacht. Prima als je een eenvoudige ‘geen gezeur’-oplossing wil om de bestanden in je thuisnetwerk en daarbuiten te delen met jezelf of enkele gebruikers.

 
De Synology DS1821+

Een krachtiger nas is bij uitstek een prima keuze als je het apparaat met veel gebruikers tegelijk benadert, in een groter gezin of een (klein) bedrijf. De snellere modellen bieden ook voordelen voor andere toepassingen: zo zijn ze beter geschikt om te worden gebruikt met ip-camera’s en kun je op deze wijze een uitgebreide bewakingsomgeving opzetten, zonder te worden geconfronteerd met de dure abonnementen van cloudgebaseerde camerasystemen. Zeker als je meerdere camera’s inzet, is de terugverdientijd van een Synology-nas te overzien.

Waarom heb je een zwaardere nas nodig?

Nu is het plaatsen van een nas louter voor bewaking in een bedrijfsomgeving prima te overwegen, maar in kleinere omgevingen is het soms slimmer om functionaliteit te combineren. Denk bijvoorbeeld aan gebruik in een thuisomgeving of een kleiner bedrijf zoals een kantoor aan huis. DSM, het besturingssysteem van Synology, biedt voldoende mogelijkheden om een goede rechtenstructuur op te zetten zodat niet iedereen bij alle bestanden of functionaliteit kan komen.

Bewaking is niet de enige taak die wat meer van een processor vergt dan het heen en weer verplaatsen van bestanden. Ook het afspelen van mediabestanden kan een processor belasten, helemaal als je beelden laat schalen, bijvoorbeeld om een Ultra HD-film onderweg te bekijken op je smartphone. Thuis kan dat vaak prima omdat de bandbreedte er toereikend is. Onderweg is de bandbreedte vaak niet voldoende voor het afspelen in hoge kwaliteit en moet de media worden teruggeschaald. Dat is vaak te veel gevraagd van een instapmodel nas.

Daarnaast biedt Synology een enorme hoeveelheid apps waarmee je de functionaliteit van een nas kunt uitbreiden. Denk daarbij aan mediamanagement en downloadmogelijkheden, maar ook aan professionele functionaliteit zoals crm, websites, office-toepassingen, vpn en nog veel meer. Om van dat laatste een indruk te krijgen, kun je dit artikel eens nalezen. Je haalt met een Synology-nas een prima equivalent voor dure diensten als Office 365 en Google Workspace in huis.

De volgende stap die meer vergt van je processor betreft de mogelijkheden om met virtuele machines of containers aan de slag te gaan. Hiermee kun je iedere denkbare taak door je nas laten uitvoeren. Daarbij heb je profijt van een krachtiger cpu, en het zijn acties waarbij het vaak noodzakelijk is om meer werkgeheugen toe te voegen aan de nas.

DS1821+

De Synology DS1821+ is een van de nieuwste modellen in het gamma van Synology. Zoals de naam al doet vermoeden, is het een model dat ruimte biedt aan acht schijven. Door het toevoegen van twee uitbreidingseenheden van vijf disks komt dit model dus op in totaal achttien schijven. Dat verklaart de eerste twee cijfers uit de modelnaam. De twee laatste cijfers geven aan dat dit type uit modeljaar 2021 komt. Zo kun je alle modelnamen van Synology herleiden. De acht schijven kunnen harde schijven van 3,5 inch zijn, maar je kunt er ook voor kiezen om in de frames 2,5-inch-schijven of ssd’s te monteren.


De twee m.2’s laten zich zonder schroevendraaier monteren.

Daar blijft het niet bij.

Je kunt ook twee m.2-NVMe-ssd’s toevoegen. Die kun je gebruiken voor caching of extreem snelle opslag. Dat is vooral bij intensief gebruik van de nas aan te bevelen. Bij voorkeur plaats je bij caching twee dezelfde ssd’s, dan kun je de versnelling zowel voor lezen als schrijven benutten. Als je maar één ssd monteert, kun je hem in dat geval alleen als leescache gebruiken. Het monteren van de ssd’s is kinderspel: verwijder een paar schijven aan de linkerzijde en je kunt de disks aan de zijkant vastklikken. Je hebt er geen gereedschap voor nodig!

De kracht van Ryzen

De DS1821+ is een van de eerste nas-apparaten waarbij Synology de stap heeft gemaakt naar het AMD-platform. Tot nu toe bestond de keuze uit Arm, Intel of - in vroeger tijden - Power. In dit model wordt de AMD Ryzen V1500B gebruikt. Dat is een quadcore-variant van de Zen-familie van AMD, bedoeld voor embedded gebruik. De chip heeft een klokfrequentie van 2,2GHz en standaard 16W tdp. De vier cores kunnen aan acht threads tegelijk werken en dat maakt deze chip voor gebruik in een nas een behoorlijke krachtpatser, zeker als je hem vergelijkt met andere chips die in dit soort apparaten worden toegepast.

De chip heeft twee geheugenkanalen en is in staat om tot 32GB geheugen te adresseren. Dat laatste is erg interessant als je een veeleisende gebruiker bent die bijvoorbeeld met virtualisatie, zwaardere toepassingen en containers werkt. Standaard wordt de nas geleverd met 4GB ecc-geheugen. Dat is wat weinig als je gebruik gaat maken van de geavanceerde functies.

Uitbreiden van het geheugen is echter heel simpel. Aan de onderkant van de nas vind je twee schroefjes. Na het verwijderen daarvan kun je het klepje openen en de geheugenmodules vervangen en upgraden. Om eens te kijken wat er overblijft [BR1] van de performance van de Ryzen V1500B is er getest met een Windows 20H2-installatie in Virtual Machine Manager van de DS1821+. De score is natuurlijk niet enorm hoog, maar laat wel zien dat zelfs met een relatief zwaar besturingssysteem voldoende performance overblijft om het op een nuttige manier te kunnen gebruiken. 
PCI Express en meer

De DS1821+ is voorzien van een grote hoeveelheid aansluitingen. Voorop vind je een USB 3.0-aansluiting om snel een koppeling te maken met een externe schijf of ander apparaat. Achterop vind je vier keer gigabit en twee eSATA-aansluitingen. Synology heeft hier ook nog drie extra USB 3.0-aansluitingen gemonteerd.


Achterop vind je vier keer gigabit, USB 3.0 en twee keer SATA.

In de nas zelf vind je nog een PCI Express x8-slot. Dat kun je benutten door een snellere netwerkkaart toe te voegen, bijvoorbeeld een 10gigabit-kaart, of door extra slots voor m.2-ssd’s te plaatsen. De toevoeging van 10 gigabit biedt voordeel voor wie deze nas als extra opslag wil gebruiken in combinatie met VMWare of HyperV. Ben je een echt intensieve gebruiker, dan kan het ook interessant zijn om deze upgrade te gebruiken in combinatie met een iSCSI-volume op ssd’s.  

Een zeer krachtige nas

De DS1821+ is een zeer krachtige nas die dankzij zijn snelle Ryzen V1500B voldoende prestaties biedt om aan de slag te kunnen met zeer veeleisende taken, en die ook taken kan combineren, zoals  fungeren als bestandsserver, het bieden van videobewaking, het transcoderen van video, het bieden van virtualisatiemogelijkheden en het werken met containers. Dankzij de mogelijkheid om het geheugen uit te breiden en snellere netwerkpoorten toe te voegen, kan hij optimaal worden aangepast aan de vereisten van jouw omgeving.

 

 


1 besproken product

Vergelijk   Product Prijs
Synology DiskStation DS1821+

Synology DiskStation DS1821+

  • 8 bay(s)
  • 4 GB
  • 1000 Mbit/s

999,00 €

3 winkels
« Vorig bericht Volgend bericht »
0
*