Jon Peddie Research: Marktaandeel Intel groeit, GPU-mining gaat afnemen

8 reacties

In het vierde kwartaal van 2020 is de totale afzet van grafische chips voor pc's met ruim 20 procent gegroeid in vergelijking met een kwartaal eerder. Tegenover het laatste kwartaal van 2019 was de groei zo'n 29 procent, zo schrijft Jon Peddie Research in zijn nieuwste marktonderzoek. De grootste profiteur hiervan was niet AMD of Nvidia, maar Intel.
Daarnaast voorspelt de martkanalist dat het minen van cryptovaluta met gpu's binnenkort zal gaan afnemen.


Marktaandelen in (i)gpu's per merk.

De winst voor het blauwe kamp komt voort uit de grote vraag naar laptops en desktops, waardoor Intel in Q4 2020 33,2 procent meer chips met een igpu verscheepte dan in het kwartaal ervoor. De laptopmarkt kende een groei van maar liefst 49 procent, terwijl de afzet van desktops met ruim 35 toenam. 

AMD wist ook een toename in het aantal videochips te noteren, te weten 6,4 procent meer dan in het derde kwartaal van 2020. Door de grotere groei bij Intel zag het rode kamp zijn marktaandeel echter met iets meer dan 2 procentpunt dalen. Hoeveel van de verscheepte AMD-gpu's deel zijn van een processor met ingebouwde graphics is niet duidelijk.

Nvidia was de enige partij die minder gpu's verscheepte dan in Q3 2020. Het bedrijf zag de afzet dalen met meer dan 7 procent, waardoor het totale marktaandeel ruim 4 procentpunt daalde. Van alle gpu's (in desktops, laptops en workstations, zowel geïntegreerd als los) was in het afgelopen kwartaal ongeveer 15 procent van Nvidia.


In de markt voor losse videochips zag Nvidia het aandeel toenemen ondanks de lagere afzet.

Bij de markt voor losse desktopvideokaarten is de chipschaarste in de cijfers terug te zien. Ondanks dat de vraag naar gpu's ontzettend groot is, daalde de afzet van losse videokaarten met 3,9 procent. In dit marktsegment is het aandeel van Nvidia nog wel licht gegroeid, wat doet vermoeden dat AMD relatief weinig videokaarten heeft afgezet.

'GPU-mining is binnenkort niet meer winstgevend'

Jon Peddie geeft nog wel een lichtpuntje voor gamers die op een normale manier een nieuwe videokaart willen kopen. Hij denkt dat de vraag vanuit cryptominers binnenkort af zal nemen, omdat cryptomunt Ethereum nog dit jaar naar versie 2.0 overgaat. Deze nieuwe versie is volgens hem minder geschikt om op doorsnee gpu's gewonnen te worden.

"Ethereum, the best-suited coin for GPUs, will fork into version 2.0 very soon, making GPUs obsolete. A person would be very foolish to invest in a high-end, power-consuming AIB for crypto-mining today.”
- Jon Peddie

Bronnen: Jon Peddie Research, Ethereum

« Vorig bericht Volgend bericht »
0
*