ARMv9-architectuur belooft 30 procent prestatieverbetering en meer

2 reacties

ARM heeft vandaag de v9 architectuur aangekondigd, de producten van dit merk kom je in tal van producten tegen: van smartphones tot auto’s, smart tv’s, servers en allerlei andere toepassingen.

De afgelopen jaren zijn veel producten afgeleid van de Armv8, dat was de eerste native 64-bit arm-instructieset en die werd voor het eerst toegepast in Apple’s A7 uit de iPhone 5S. Volgens ARM zijn inmiddels 100 miljard apparaten geproduceerd op basis van deze architectuur. Voor ARMv9 heeft het bedrijf zich een groot doel gesteld, dit moet in 300 miljard een toepassing gaan vinden.

De belangrijke veranderingen van de nieuwe architectuur is dat het bedrijf de nadruk heeft gelegd op drie technologieën die voor verschillende toepassingen belangrijk zijn: machine learning, digitale signaalverwerking (DSP) en verbeterde veiligheid.

AI/Machine learning

Voor Armv9 blijft het bedrijf haar Cortex, Mali GPU en Ethos NPU (Neural Processing Unit) gebruiken. Typische toepassingen voor ML is spraak en beeldherkenning, beeldverbetering en patroonherkenning.

Om de toepasbaarheid voor AI te verbeteren heeft ARM samengewerkt met Fujitsu om Scalable Vector Extension te ontwikkelen en dat wordt op dit moment toegepast in de snelste supercomputer ter wereld. Hetgeen de twee bedrijven geleerd hebben in deze supercomputer hebben de twee doorontwikkeld in SVE2, dat in de v9-architectuur aanwezig is. Hiermee kan ML en DSP versneld worden. Volgens de fabrikant zou SVE2 ook voordelen bieden in 5G-toepassingen en het gebruik in combinatie met mixed reality (AR/VR)

Veiligheid

Op het vlak van veiligheid heeft het bedrijf de Confidential Compute Architecture (CCA) geïntroduceerd voor Armv9. Dat moet data en code afschermen, ook van software met hogere rechten. Dit wordt bereikt door de verwerking van data uit te voeren in een hardwarebeveiligde omgeving.

Daarnaast biedt CCA een speciale sandbox, de ‘Realms’, hiermee wordt een soort niemandsland gerealiseerd tussen de beveiligde on niet-beveiligde omgeving.

Naast deze toevoegingen heeft het bedrijf ook aandacht besteed aan de prestaties. Het voorbeeld zijn natuurlijk, de uitstekende prestaties van de Apple’s M1. Arm denkt dat haar architectuur sneller kan groeien op het vlak van prestaties, dan andere producten. Het claimt zelfs een prestatieverbetering van 30 procent voor de komende twee generaties processors.

Op dit moment heeft ARM nog geen introductieschema bekendgemaakt van producten op basis van deze architectuur. Vaak was Apple de eerste die van de innovaties van het bedrijf gebruikmaakte, maar ook Nvidia en Qualcomm kunnen snel de technologie toe kunnen gaan passen.

 

 

Bron: Hothardware

« Vorig bericht Volgend bericht »
0