Sponsored: IRIS: misschien wel de meest doordachte videoconferentie-oplossing van dit moment 

0 reacties

Met de trend voor thuiswerken die vorig jaar werd ingezet, zijn tools als Microsoft Teams, Cisco Webex, Google Meet en Zoom populairder dan ooit.


Tegelijkertijd zie je dat fabrikanten productinnovaties doorvoeren. Zo komen er bijvoorbeeld zelfstandige videovergaderoplossingen, maar die zijn vaak peperduur. Trust heeft nu een handig product ontwikkeld dat samen vergaderen mogelijk maakt. De ideale oplossing voor een vergaderruimte, thuiskantoor of andere plek waar je weleens samenkomt.

In de toekomst zal ‘hybride’ het toverwoord zijn: collega’s, verenigingsleden en andere contacten zullen niet altijd meer fysiek aanwezig zijn, en ook digitaal deel willen nemen aan een vergadering. Zelfstandige werkende vergadercamera’s zijn vaak onbetaalbaar en inflexibel. Als je van bijvoorbeeld Teams naar Meet wil overschakelen, moet je allerlei ingewikkelde handelingen uitvoeren. Bij de Trust IRIS is dat gelukkig een stuk eenvoudiger. Dit is namelijk een erg goede camera, gecombineerd met een speaker die je gewoon via USB kunt aansluiten op een laptop of een computer zoals een kleine NUC. Dan maakt het niet uit of je via Webex, Teams, Meet, Zoom of een andere tool wil of moet vergaderen.

Makkelijke installatie: hangen of staan

De Trust IRIS is wel iets meer dan een simpele webcam en speaker in een behuizing. Aan de buitenkant doet het apparaat een beetje denken aan een soundbar met een camera in het midden. Een stijlvol oplossing die je op de meegeleverde standaard kunt plaatsen, maar ook kunt ophangen. De IRIS is zo’n 60cm breed en past dus prima bij een mooie tv of grote monitor.  Met de meegeleverde beugel kun je hem netjes aan de muur bevestigen. Wel zo netjes, in een vergaderkamer.

De installatie is heel simpel. Plug de meegeleverde adapter in het stopcontact en koppel de USB-C-aansluiting van de IRIS in je computer. Voor de pc-aansluiting heeft Trust gekozen voor een connector van het type USB-A. De IRIS wordt herkend als camera en luidspreker met ruisonderdrukkende microfoon.

Die C-aansluiting is door de fabrikant hufterproof gemaakt. Hij heeft een duimschroef waarmee je hem vast kunt maken aan de behuizing. Dat is niet alleen handig om het ‘lenen’ van de kabel te voorkomen, maar ook om te voorkomen dat de kabel net niet genoeg contact maakt om verbinding te maken met de computer.

Naast de USB-C- en voedingsaansluitingen vind je achterop nog een derde mogelijkheid om een apparaat aan te sluiten. Trust biedt optioneel een externe microfoon, wat handig is je verder dan 5 meter van de IRIS aan het praten bent. Die microfoon kun je in dat geval in het midden van de tafel plaatsen, zodat iedereen de sprekers goed verstaat. 

Microfoons en afstandsbediening

In de doos vind je naast het bevestigingsmateriaal, de camera en de benodigde kabels ook een afstandsbediening. Daarmee kun je direct een call opnemen zonder naar je computer te lopen. Dat is wel zo elegant. De camera uitschakelen is ook mogelijk, en daarnaast kun je de dynamisch beeldbereik (SDR/WDR) van het beeld aanpassen. De afstandsbediening ligt lekker in de hand en heeft een aantal functies die je bij gewone webcams niet aantreft.


De IRIS kun je bedienen via de meegeleverde afstandsbediening.

De camera die zich in het midden van de IRIS bevindt, kan namelijk worden gedraaid. Je kunt hem met de afstandsbediening hoger of lager zetten en naar links of rechts sturen. Een andere handige functie is dat hij automatisch mensen kan centreren. Zo ben je keurig in beeld en blijft de lens je volgen. De IRIS kan dat met één persoon doen, maar ook met een groep mensen.

Op de afstandsbediening vind je nog een opvallende knop: een toets met de kenmerkende hoekige B van bluetooth. Daarmee activeer je de bluetooth-mode en wordt de IRIS een slimme vergadermicrofoon die je kunt koppelen aan allerlei apparaten, zoals je laptop, tablet of telefoon. Een beeldverbinding is in de bluetooth-stand niet mogelijk.

De beweegbare lens van de IRIS kun je ook in twee voorkeuzestanden programmeren, via toets 1 en 2 op de afstandsbediening. Zo maak je hem dus niet alleen hufter- maar ook foolproof.

Die microfoons zijn van veel hogere kwaliteit dan wat doorgaans in dit soort apparaten is ingebouwd. In de IRIS vind je er maar liefst vier terug, en ze zijn geoptimaliseerd om een reikwijdte te bieden van zo’n vijf meter. Voor andere omstandigheden kun je de losse vergadermicrofoon koppelen. De Trust IRIS Extended Microphone kost 129 euro en is een slimme optie als je de IRIS intensief in een vergaderruimte gaat gebruiken.

De luidsprekers van de IRIS zijn afgestemd om midrange-geluid weer te geven. Dat is bij een product als dit een voordeel. In dat gedeelte van het geluidsspectrum vind je namelijk het stemgeluid en hoe beter deze afstemming is geregeld, hoe minder vermoeiend het geluid klinkt. Hiermee wordt ook een langer gesprek of conferentie prettig om naar te beluisteren.

4k-video

De kwaliteit van veel ingebouwde webcams van laptops is bedroevend slecht. Het is vaak niet mogelijk om er een professioneel plaatje mee te realiseren, hoe krachtig je laptop ook is. Zelfs bij dure laptops is de resolutie vaak beperkt tot 720p. De IRIS gaat een heel stuk verder en kan zich meten met de beste camera’s van dit moment. Het systeem maakt niet voor niets gebruik van USB 3.0, want het is in staat om maximaal 4k/60fps te halen! Daarmee levert het haarscherpe beelden van professionele kwaliteit. Als je gebruikmaakt van USB 2.0 worden de mogelijkheden van de camera natuurlijk wat beperkt.


De lens van de IRIS kan bewegen.

De IRIS van Trust ondersteunt H.264, Mjpeg, YUY2 en NV12 als compressietechnologieën. Dat betekent dat je hem probleemloos met alle denkbare platformen kunt gebruiken. Dus ook met de platformen we niet in dit artikel hebben genoemd, zolang de aangesloten computer ze maar ondersteunt en geschikt is om met een externe camera te werken. De camera heeft een maximale kijkhoek van 120 graden. Dat is onder de meeste omstandigheden meer dan voldoende.

Privacy

Trust is je privacy uiteraard niet vergeten. Zo’n spiedend oog in de ruimte kan het gevoel geven dat anderen meeluisteren of kijken. Om dat te ondervangen, heeft de IRIS verlichting rond de camera. Die geeft het volgende aan:

Uit: de camera is uitgeschakeld
Blauw: bluetooth-mode
Red: microfoon staat op mute
Wit: IRIS is in gebruik

In het kort

Met de IRIS haal je een slimme oplossing naar kantoor, die geschikt is voor gebruik in vergaderkamers en andere omgevingen waar een goede beeldkwaliteit én een stijlvolle uitstraling van belang zijn. Door een microfoon, camera en speaker in één apparaat te integreren, krijg je meer dan de som van deze drie onderdelen. Het is een handig apparaat als je niet gebonden wil zijn aan één vergaderplatform, maar makkelijk wil kunnen switchen tussen al die verschillende omgevingen.

De vormgeving is doordacht: je kunt hem neerzetten of ophangen. Daarnaast is de USB-C-kabel voorzien van een duimschroef om te voorkomen dat je de verbindingskabel lostrekt. Voor een optimaal resultaat is het is belangrijk dat je hem koppelt aan een USB-aansluiting die minstens USB 3.0 ondersteunt.

De afstandsbediening maakt het mogelijk om automatisch een persoon of groep te kaderen en ook hoef je niet naar je computer te lopen om het volume aan te passen, te zoomen of het gesprek te starten of af te sluiten.

 

Bron: Trust


1 besproken product

Vergelijk   Product Prijs
Trust Iris 4K Ultra HD

Trust Iris 4K Ultra HD

€ 679,00

2 winkels
« Vorig bericht Volgend bericht »
0
*