Intel Xeon Sapphire Rapids-SP: 56 cores, 10 nm en een TDP van 350W

3 reacties

Een dag na de lancering van Intels derde generatie Xeon-processors zijn er al details over de vierde generatie uitgelekt. De Sapphire Rapids-SP-familie zal de Ice Lake-SP-producten vervangen en wordt gebakken op het 10nm Enhanced SuperFin proces. De zelfde 10nm node moet ook gebruikt worden voor de Alder Lake-processoren voor consumenten, die later dit jaar gelanceerd wordt. 

De Sapphire Rapids-lineup maakt gebruik van de Golden Cove architectuur, en zal met LGA 4677 de oude LGA 4189 sockets vervangen. De cpu's krijgen ondersteuning voor octa-channel ddr5 met snelheden tot 4800 megahertz en pcie 5.0. Ook komen ze met de CXL 1.1 interconnect.

In een bericht van de bekende Twitteraar momomo worden drie verschillende sku's onthuld. Het gaat om engineering samples. Het topmodel is een variant met 56 cores en een tdp van 350 watt. Deze Xeon zal opgebouwd zijn uit vier tiles of chiplets met elk 14 cores. De andere twee varianten hebben een monolithisch ontwerp. Dit zijn 44-core en 24-core processors, met een tdp van respectievelijk 270 en 225W.

Het lijkt er op dat AMD nog steeds de overhand heeft qua aantal cores en threads met hun Genoa-chips met tot wel 96 rekenkernen. De vierde generatie van Intel zal vier hbm2 stack bevatten met een maximum van 64 gigabyte geheugen, 16 GB per stack. Volgens geruchten zullen het hbm2 en ddr5 geheugen kunnen samenwerken in flat, caching en hybride modi. De aanwezigheid van geheugen zo dicht bij de die moet zorgen voor flinke prestatieverbeteringen in workloads met enorme datasets en zal eigenlij als L4 fungeren.

Op dit moment heeft AMD een voorsprong op de servermarkt als het gaat om onder andere aantal cores/threads en efficiëntie. Het is de verwachting dat de nieuwe processors van Intel begin 2022 gelanceerd worden.

Bronnen: Wccftech, AdoredTV

« Vorig bericht Volgend bericht »
0