Microsoft koelt servers met vloeistof die bij 50 graden kookt

28 reacties

Na het afzinken van een compleet datacentrum experimenteert Microsoft nu ook met het onderdompelen van een serverrack als koelmethode. Dit gebeurt door de server in een bad te zetten dat gevuld is met koelvloeistof. Deze niet-geleidende vloeistof op basis van fluor en koolstof kookt bij 50 graden Celsius. De hitte die gegenereerd wordt door de componenten wordt heel efficiënt overgedragen aan de vloeistof, die gaat koken, en bij het condenseren zijn warmte weer afgeeft. Dit zorgt voor een gesloten systeem, waarbij de gecondenseerde vloeistof weer terugdruppelt in de bak.

Deze methode is kostenbesparend, omdat de servers dichter op elkaar geplaatst kunnen worden, waarmee ruimte bespaard word. Hiernaast is er veel minder energie voor nodig is dan voor een 2-fasig koelsysteem op basis van water. Er is namelijk geen pomp nodig om de vloeistof door de tank te bewegen, en de condensor heeft geen koeler nodig.


De ruimte waarin de speciale unit staat.

Traditioneel worden datacenters gekoeld met lucht, maar voor het afkoelen van deze lucht is enorm veel water nodig. Het wegnemen van deze waterconsumptie beperkt de impact van een datacenter op de omgeving aanzienlijk, volgens de vice-president van Microsoft's datacenter-ontwikkelingsgroep, Christian Belady.

 

Bronnen: The Verge, WinFuture

« Vorig bericht Volgend bericht »
0
*