CVC wil Toshiba overnemen en van de beurs halen voor 17,6 miljard euro

0 reacties

Volgens Nikkei Asia wil CVC Capital Partners, een private-equitybedrijf, Toshiba overnemen voor een bedrag van omgerekend 17,6 miljard euro. CVC zou nog niet beslist hebben of het bedrijf wil partneren met andere investeerders. In ieder geval zou Toshiba na de overname van de beurs worden gehaald. 

De ceo van Toshiba, Nobuaki Kurumatani, heeft door middel van een zeer korte verklaring bevestigd dat het bedrijf een bod heeft ontvangen van CVC. De raad van bestuur van het elektronicabedrijf heeft om verduidelijking gevraagd, maar geeft wel aan dat het aanbod overwogen zal worden. Het bedrijf zal te zijner tijd zijn beslissing onthullen.

Toshiba heeft al enkele jaren te kampen met financiële problemen. Eind 2015 werd de firma beschuldigd van boekhoudfraude, waarop een fikse boete volgde. De divisie gericht op het produceren van chips werd verzelfstandigd (Kioxia) en voor een groot deel verkocht aan een consortium geleid door Bain Capital waarin ook Apple, SK Hynix, Dell en Seagate waren vertegenwoordigd. Toshiba’s resterende aandeel wordt beschouwd als één van de waardevolste bezittingen van het bedrijf.


Eind november onthulde Kioxia zijn nieuwste pcie 4.0-ssd.

Daarnaast verkocht Toshiba in 2018 de meerderheid van de aandelen van zijn laptopdivisie aan Sharp, die vervolgens de naam heeft gewijzigd naar Dynabook. Twee jaar later maakte Toshiba bekend dat het zijn laatste aandelen heeft overgedragen, waardoor dit onderdeel nu volledig van Sharp is. Toshiba heeft wel nog de productie van harde schijven in eigen handen.

Het is opmerkelijk dat een Europese organisatie een bekend Japans merk wil overnemen. Het is het tweede Japanse bedrijf waar CVC interesse in toont, in februari heeft de firma een deel van Shiseido gekocht (cosmeticaproducten). Een overname door een niet-Japanse bieder zou om veiligheidsredenen door de Japanse regering moeten worden goedgekeurd. Aangezien Toshiba ook actief is in gevoelige sectoren zoals kernenergie, zal een dergelijke deal zeer zorgvuldig worden onderzocht.

Bron: Nikkei Asia

« Vorig bericht Volgend bericht »
0
*