Intel legt uit hoe een moderne CPU werkt — op een begrijpelijke manier

9 reacties

Intel heeft besloten in een serie educatievideo's uit te leggen hoe een moderne processor werkt. De eerste aflevering gaat in op de voornaamste karakteristieken van een cpu en de processorarchitectuur ervan.

Op het moment van schrijven zijn er twee delen, één over het concept in het algemeen en één die dieper ingaat op hoe een microarchitectuur is opgebouwd. Het meest opvallende aan de presentatie is dat Intels marketing nagenoeg afwezig is. De video's zijn duidelijk puur en alleen bedoeld ter verduidelijking en om de interesse in processordesign te wekken bij mensen die er minder bekend bij zijn.

Boyd Phelps, Intels manager van de Client Engineering-afdeling, gaat in de eerste aflevering in op de geschiedenis van de computer en de cpu, de overgang van vacuümtransistoren naar geïntegreerde circuits en op de abstractieniveau's die van toepassing zijn op microchips. De tweede aflevering is wat langer, wat zich goedmaakt met complexere informatie over de algemene microarchitectuur van een cpu. Aspecten zoals het front- en backend van een processor komen aan bod, net als branch prediction.

Ondanks de complexiteit van de onderwerpen worden deze op een begrijpelijke manier uitgelegd. Als je net geïnteresseerd bent geraakt in chips of iemand kent voor wie het interessant zou kunnen zijn, dan is het erg leuk om de video's te bekijken. Er staat ook in de beschrijving dat het 'een masterclass-serie in technologie' is, wat aanduidt dat er vermoedelijk meer filmpjes in de pijplijn zitten. Daarnaast raadt Intel mensen die ook interesse hebben in fpga's en quantum computing aan om zich te abonneren.

Bronnen: Intel (1), (2)

« Vorig bericht Volgend bericht »
0
*