Nvidia Bluefield-3-accelerator ontlast tot 300 x86-CPU-cores

1 reactie

Nvidia heeft afgelopen oktober de Bluefield-2-accelerator aangekondigd. Dit product is praktisch een compleet nieuwe tak van sport die de cpu moet ontlasten door zelf bepaalde data actief te verwerken. Op de Graphics Technology Conference heeft Nvidia nu Bluefield-3 aangekondigd.

Bluefield-3 is iets wat Nvidia een 'data processing unit' noemt, of kortweg een 'dpu'. moet beschikken over 22 miljard transistoren,  1,5 tops aan AI-prestaties, een SpecInt-score van 42 en een netwerkchip met een doorvoersnelheid van 400 Gb/s. Dat wordt mogelijk gemaakt door twee geïntegreerde AI-acceleratoren, en een arm-cpu met zestien Cortex-A78-cores. Hij moet verantwoordelijk zijn voor netwerktaken, opslag en beveiliging.

Eén Bluefield-3-dpu moet equivalent zijn aan tot 300 x86-cpu-cores, die daardoor ingezet kunnen worden voor andere taken. De dpu monitort met behulp van artificial intelligence de veiligheid van de server, waardoor de cpu dit niet meer hoeft te doen. Hiervoor maakt het gebruik van Nvidia's nieuwe Morpheus-applicatieframework. Bluefield maakt gebruik van doca, kort voor datacenter on-chip architecture. Hier draait alle accelerator- en beveiligingssoftware op.

Versnelde cryptografie moet tot vier keer sneller zijn dankzij de arm-cpu. De compute-prestaties moeten tien keer zo goed zijn als die van Bluefield-2. Verder heeft hij een ddr5-geheugeninterface en een pcie 5.0-controller. Momenteel is er nog amper hardware uitgebracht die hier ondersteuning voor biedt, maar Nvidia zegt de insteekkaart pas in het eerste kwartaal van 2022 naar zijn eerste klanten te versturen. Wanneer de introductie voor de algehele markt zal zijn is nog niet bekend. Daarnaast is Bluefield-2 nu beschikbaar, zoals gepland.

Bronnen: Nvidia (1), (2)

« Vorig bericht Volgend bericht »
0
*