TSMC werkt aan extra productiecapaciteit, maar tekorten houden aan tot in 2022

4 reacties

Marktanalisten denken dat de chiptekorten aan zullen houden tot in 2022, en na Micron deelt ook TSMC nu deze verwachting. Dat schrijven Bloomberg en Reuters.

Wel moeten de tekorten voor voertuigen in het tweede kwartaal sterk verminderd worden. Dat zal voor een belangrijk deel te maken hebben met de super hot run die TSMC aanhoudt. Dit houdt in dat de chips op een zo hoog mogelijk tempo worden geproduceerd, wat nadelige gevolgen kan hebben voor de chipkwaliteit en de toestand van de chipmachines. De tekorten voor de automotive-industrie zouden dermate groot zijn dat Intel heeft aangekondigd als chipfoundry op te gaan treden, om zo een deel van het tekort aan capaciteit op te lossen.

TSMC zou hebben verklaard land en apparatuur te hebben aangekocht en is begonnen met het bouwen van nieuwe productielocaties op verschillende campussen, waar duizenden nieuwe werknemers aan de slag zullen gaan. Dit zal echter nog een tijd duren. De chipfoundry denkt dat de tekorten pas in 2022 verholpen zullen zijn, maar het is niet duidelijk of dit komt doordat de extra capaciteit tegen die tijd operationeel is.

Het bedrijf heeft vandaag zijn kwartaalcijfers aangekondigd. De omzet steeg ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar geleden met 25,4% tot een recordniveau van 12,92 miljard Amerikaanse dollar. De nettowinst was met 5,69 Taiwanese dollar (4,93 USD) 5,69 Taiwanese dollar hoger dan wat de verwachting was. De pure play chipfoundry is van plan om de komende drie jaar 100 miljard Amerikaanse dollar te investeren om zijn productiecapaciteit te vergroten. Daarnaast stopt het 30 miljard USD in nieuwe productietechnologieën, wat meer is dan de 25 miljard USD die het eerder aankondigde.

TSMC's klanten zouden zelf een grotere chipvoorraad aan willen houden, in verband met de geopolitieke risico's en de pandemie. Daardoor zal de beschikbare capaciteit vermoedelijk erg beperkt blijven.

Bronnen: Bloomberg, Reuter

« Vorig bericht Volgend bericht »
0