AVG, AI, camera’s en surveillance in de praktijk op de luchthaven

4 reacties

Eerder deze week werd bekend dat de EU aan het kijken is naar regelgeving voor massasurveillance. Een van de plaatsen waar het belangrijk is om mensenstromen in de gaten te houden is een luchthaven. Hardware Info sprak met BrainCreators en Advantech over hoe dit nu technisch in de praktijk gaat. 

Op Hardware Info wordt zo nu en dan gesproken over de Tesla-producten van Nvidia. Soms lijkt het een ver van het bed show, maar ook op plaatsen waar je wel eens komt, wordt dit product ingezet. Het Nederlandse BrainCreators gebruikte de technologie om meldkamers te voorzien worden van intelligente digitale inspectie oplossingen. Hierdoor kunnen meldkamers sneller en efficiënter werken en geavanceerde beeldanalyse gebruiken binnen de privacy richtlijnen (AVG). Een voorbeeld van de toepassing van deze techniek vind je op luchthaven.

Glenn Brouwer van Brain Creators: 

“Het verbod komt voor ons niet als een verrassing. Sommige use-cases zouden namelijk al worden gecontroleerd op een manier die vergelijkbaar is met de EU-regelgeving voor digitale privacy onder de AVG-wetgeving. Interessant dat ze deze parallel trekken, want er is nog veel onduidelijk over hoe de GDPR moet worden gecontroleerd. Als deze nieuwe wetgeving in die zin op de AVG lijkt, zou het in feite een grotere uitdaging kunnen vormen voor wetgevers in termen van controle dan voor innovators in termen van wat nog mogelijk is. Bovendien is onze technologie transparant en flexibel, waardoor ik voorlopig geen problemen zie. Dit wil niet zeggen dat we het kunnen negeren, maar dit zijn nieuwe wateren voor iedereen.”

Brouwer vervolgt:

Het idee voor onze digitale inspecteurs ontstond toen een luchthaven die digitale innovaties wil versnellen om de meest duurzame en hoogwaardige luchthaven ter wereld te creëren. Gedwongen door de covid-19 crisis, zochten ze naar nieuwe manieren om automatisering opnieuw vorm te geven door hun bestaande videobewakingscamerasysteem te gebruiken om digitale visuele inspecties te automatiseren, zoals real-time asset monitoring, geautomatiseerde crowd monitoring en social distancing. Allemaal met als doel de kosten te verlagen en de kwaliteit van de dienstverlening te verhogen. Toen de Europese regelgeving het gebruik verbood van deze bewakingsvideo-opnames, werd BrainCreators erbij betrokken. 

BrainCreators heeft digitale inspecteurs gebouwd die repetitieve visuele taken automatiseren. Wij kwamen hierdoor op het idee om een intelligente digitale inspecteur te bouwen die automatisch gevoelige informatie uit camerabeelden anonimiseerd. ARA bestaat uit hardwarecomponenten en  softwarecomponenten van Advantech, Nvidia en BrainCreators.

Dit is één van de eigenschappen van ARA, want onze digitale inspecteur vervangt niet de privacy officer, maar de privacy officer wordt de coach van de digitale inspecteur. Met ARA behoudt het de privacy officer de controle over het uiteindelijke geëxporteerde beeldmateriaal.. Als een persoon bijvoorbeeld nog steeds kan worden geïdentificeerd aan de hand van een naamplaatje op zijn koffer, kan besloten worden om de koffer ook af te dekken voordat de uiteindelijke export plaatsvindt. De beelden kunnen vervolgens worden gedownload en voor andere doeleinden worden gebruikt.

De technologie kan worden toegepast voor visuele asset monitoring en het verhogen van de service kwaliteit. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het pro-actief managen van wachtrijen, het signaleren van koffers, het beheren van verkeerd geparkeerde trollies of te zien of lampen kapot zijn zonder de privacy van mensen in beeld vrij te geven. Hiervoor wordt een digitale inspecteur ingezet, van het Nederlandse BrainCreators, deze digitale inspecteur wordt getraind op het BrainMatter platform dat wordt gehost in Equinix. BrainMatter draait op een IBM Power 9 AC922 die ook zijn voorzien van Nvidia GPU’s. Voor de Power 9-chip is gekozen omdat deze via NVLink met de GPU kan communiceren en hierdoor makkelijk vanuit samengewerkt kan worden tussen GPU, CPU en werkgeheugen. Dit geeft het BrainMatter platform de stabiliteit en schaalbaarheid die benodigd is voor een optimale cluster opstelling, met minimale performance verlies. Op de luchthaven wordt de Advantech MIC 770 toegepast met een Nvidia Tesla T4. De T4 beschikt over 2560 CUDA cores, 16 GB geheugen en 256-bit geheugeninterface.


De Advantech MIC770, zoals deze op de luchthaven wordt toegepast. 

 

 

« Vorig bericht Volgend bericht »
0
*