Sponsored: De voordelen van een goedkope 2,5gigabit-nas voor gamers en meer

0 reacties

Ja, er zit wel wat marketing achter als je gamers probeert te overtuigen om een duurder moederbord te kopen. Dat is een gedachte die vaak door ons hoofd schiet als er weer een moederbord met 2,5 gigabit aan boord op de markt wordt gebracht. Het aanbod van moederborden met één of zelfs twee van die snelle aansluitingen groeit snel. De grote vraag is alleen: wat heb je er nu eigenlijk aan? Een van de meest voor de hand liggende toepassingen is natuurlijk een nas. 

Ook in de markt voor access points zie je 2,5 gigabit steeds vaker opduiken, vooral bij de luxere modellen die zijn uitgerust met 802.11ax. Dit zijn doorgaans meer op de zakelijke markt gerichte access points en ze zijn zeker het overwegen waard als je de stap naar deze standaard gaat maken. Daarbij heb je echter wel relatief dure power-over-ethernet-switches nodig die zijn voorzien van deze snellere netwerktechnologie. De meerkosten van 2,5 gigabit bij een nas vallen echter erg mee, terwijl de voordelen heel groot zijn. Dat zul je terugzien in dit artikel waarin we de focus leggen op betaalbare mogelijkheden voor 2,5 gigabit.

1 gigabit: muilkorf voor prestaties

Gigabitaansluitingen zijn al jaren de standaard in de pc-wereld. De technologie zorgt voor een nettosnelheid voor bestandsoverdracht van zo’n 100MB/s. Dat is niet traag, maar voor de huidige begrippen ook zeker niet snel. Moderne schijven - zowel hdd’s als ssd’s - halen dit moeiteloos. Zelfs voor de relatief ouderwetse techniek van een harde schijf is 100MB/s relatief traag. Deze opslagapparaten zijn tot veel meer in staat. Door te kiezen voor een nas met een 1gigabitaansluiting ben je dus feitelijk je schijven aan het muilkorven.

Door te kiezen voor een nas met 2,5gigabitaansluiting haal je de prestaties uit je schijven en nas die erin zitten. Een nas-apparaat gaat over het algemeen behoorlijk lang mee, maar af en toe is het tijd om het weer eens tegen het licht te houden. Bijvoorbeeld als er een nieuw besturingssysteem uitkomt dat jouw model niet meer ondersteunt. Dan is het, ook vanwege de veiligheid, belangrijk om te kijken of je huidige nas nog wel gebruikt kan worden. Heb je nog geen nas, maar wel veel data zoals foto’s en andere bestanden die je veilig wilt stellen, dan is de aanschaf van zo’n netwerkopslagapparaat zeker een overweging.

QNAP heeft een enorm programma met nas-apparaten, van klein tot groot en van goedkoop tot duur. Daarmee kan het voldoen aan de wensen van allerlei gebruikers. Zo’n luxe high-end nas is natuurlijk geweldig, maar niet altijd noodzakelijk. Daarom is het goed om een boodschappenlijstje te maken en te bepalen welk type het beste bij jouw behoeften past:

Boodschappenlijstje

  •           Bestandsopslag
  •           Snelle toegang voor bijvoorbeeld iscsi/virtuele machines
  •           De nas moet apps draaien
  •           De nas wordt ook ingezet voor docker en virtuele machines
  •           Hoeveel data wil je opslaan?

De grote verschillen tussen goedkopere en duurdere nas-apparaten zit vooral in de processor en de hoeveelheid werkgeheugen. Ook het aantal schijven is medebepalend voor de prijs. Daarom is het goed om het invullen van je boodschappenlijst te beginnen met de hoeveelheid data die je wilt opslaan. Let er daarbij wel op dat het bij het opslaan van data altijd goed is om in het oog te houden dat je van een bestand meerdere back-ups nodig hebt, bij voorkeur minimaal twee. Het eerste bestand is de kopie waarmee je werkt op je pc of je laptop. Het tweede is de reservekopie op je nas of externe schijf. Deze kopie bevat de data om op terug te vallen als het met de eerste kopie is misgegaan. Daarnaast is het aan te bevelen nog een extra kopie te hebben op een andere locatie: op een externe schijf die je elders bewaart of in de cloud. 
De hoeveelheid schijven die je in je nas kwijt moet kunnen, is minimaal twee. Je wilt altijd minimaal RAID 01 kunnen toepassen, waarbij één schijf een volledige kopie van de andere schijf is. Hoewel er ook nas-apparaten zijn met ruimte voor slechts één disk, is dat in de meeste gevallen af te raden. Meer schijven heb je nodig als de ruimte die je nodig hebt niet op één schijf past. Is dat het geval, dan kun je ervoor kiezen om vier drives te monteren en twee RAID 01-opstellingen in je nas te configureren.

Een andere optie is bijvoorbeeld RAID 5. Daarbij wordt de capaciteit van minimaal drie disks gecombineerd. Als één van deze schijven uitvalt, wordt teruggevallen op de data die veilig zijn gesteld op de andere schijven. De keuze voor meer schijven kan financieel interessant zijn, omdat disks met grotere capaciteiten per gigabyte opslagcapaciteit soms veel duurder zijn dan varianten met een kleinere capaciteit. Je rekenmachine kan dus helpen om geld te besparen. Aan de andere kant zijn nas-apparaten met ruimte voor meer dan vier disks wel wat duurder.

Tegelijkertijd worden ssd’s steeds goedkoper. Voor rond de honderd euro koop je een SATA-ssd met 1TB opslagruimte. Dat is ideaal voor bestanden waarbij de toegangstijd belangrijk is. Zoals je verderop in het artikel zult zien, valt het verschil in doorvoersnelheid tussen zo’n ssd en de nas waar je hem in kunt bouwen wel mee - zelfs als het een 2,5gigabit-nas betreft. Als je er gebruik van wilt maken, moet er ruimte zijn voor een of twee ssd’s in je nas. De 3,5 inch grote ruimtes die de meeste nas-apparaten bieden, zijn geschikt om een 2,5 inch grote SATA-ssd te monteren.

Bij het bovenstaande geldt dat voor het gebruik van je nas geen extreem snelle cpu nodig is. Ook eenvoudigere (en dus goedkopere) chips zijn hier prima voor geschikt, behalve als een harde schijf is uitgevallen bij een RAID 5-volume. Als je een disk terugplaatst in een nas met een trage processor kost het veel meer tijd om alles weer bij het oude te krijgen. Ook slimme trucs die bijvoorbeeld door zfs mogelijk worden gemaakt, zoals deduplicatie en het maken van snapshots, vragen meer processorkracht. Lees dit artikel over de QNAP ts-h886 als je er meer over wil weten.

Is louter opslag je doel, dan kan een wat eenvoudiger model prima volstaan, zoals de QNAP X31P3 die we verderop in dit artikel bespreken.

Apps, docker en virtualisatie

Wanneer heb je dan een krachtiger processor nodig? Een eenvoudig model kan prima overweg met het draaien van wat simpele apps. Ga je echt serieus aan de slag, dan loont de investering in een model met een Intel Celeron-, AMD Ryzen- of andere krachtiger chip zich.

De volgende stap die in zicht komt, betreft de keuze voor nas-apparaten met meer geheugen, of waar meer geheugen in kan worden geplaatst. Dat is vooral relevant voor als je aan de slag gaat met virtualisatie of docker images. De mogelijkheid om ze kunnen draaien lijkt leuk, maar is net zo goed verslavend. Vaak merk je na verloop van tijd dat je machine verstopt raakt door al die handige tools. Meer geheugen is dan wenselijk. Sommige processors, zoals bepaalde Celerons, zijn gelimiteerd tot 8GB. Dan is een Ryzen of andere cpu een betere keuze.

Uitbreiden

Geheugenuitbreiding is een van de aantrekkelijke mogelijkheden van luxere nas-apparaten. Dit is vooral bij nas-gebruik met apps, containers of virtualisatie relevant. Veel modellen van QNAP bieden de mogelijkheid om later via PCIe te worden opgewaardeerd met extra netwerkpoorten en/of ssd’s. Als je op den duur veeleisender wordt of toch die 10gigabitpoort wilt toevoegen, dan heb je die optie dus!


De QNAP TS-431P3 biedt 2,5 gigabit.

Het programma van QNAP biedt een aantal modellen met 2,5 gigabit. De goedkoopste vind je in de TS-x31P3-serie. De x staat daarbij voor het aantal schijven dat kan worden ingebouwd: De TS-231P3 biedt dus ruimte aan twee disks en de TS-431P3 aan het dubbele aantal. Dat laatste model bekijken we nader in dit artikel. De TS-431P3 is met 2GB aan boord verkrijgbaar voor 359 euro. De 2-bay TS-231P3 kost 286,50 euro

De TS-431P3 behoort tot de modellen van QNAP met een uitstekende prijs/kwaliteitverhouding. Dat zie je aan het uiterlijk, met een doelmatige kunststofbehuizing die ruimte aan vier schijven biedt. Aan de voorzijde vind je naast de schijven één USB-aansluiting, bedoeld voor het snel kunnen koppelen van een externe schijf, kaartlezer of camera. De drives hebben slotjes en kunnen worden geopend met het meegeleverde sleuteltje.


De twee netwerkaansluitingen aan de achterzijde.

Aan de achterzijde vind je twee USB 3.0-aansluitingen met hetzelfde doel als de aansluiting aan de voorkant, en twee poorten voor netwerkkabels. Een is geschikt voor standaard-gigabit en de andere voor 2,5 gigabit. Dat klinkt als een vreemde keuze, maar eigenlijk is het best handig. Je kunt er zo immers voor kiezen om de standaardtaken - dus de rest van je netwerk - via de gigabitaansluiting te laten lopen en de snelle poort te gebruiken voor geprivilegieerd verkeer, zoals dat van jezelf of een andere belangrijke gebruiker of toepassing.

De technische basis

Bij dit model heeft QNAP gekozen voor een processor met een goede energie-efficiëntie en een aantrekkelijke prijs: de AnnapurnaLabs Alpine AL314, een quadcore-chip die op een klokfrequentie van 1,7GHz werkt. Deze fabrikant maakt onderdeel uit van internetgigant Amazon. De chip heeft vier Cortex-A15-cores aan boord en is voldoende krachtig voor gebruik in een nas-apparaat als de TS-431P3. Dat dit een wat eenvoudiger model is, kun je ook zien aan de achterzijde van de nas: een HDMI-aansluiting ontbreekt. Deze voorziening vind je vaak wel bij de duurdere modellen van dit merk. Met zo’n aansluiting kun je je nas ook gebruiken als mediaspeler of van je tv een soort smart-tv maken.

De TS-431P3 is standaard voorzien van 2 of 4GB geheugen. Dat is meer dan voldoende voor bestandsdoorvoer en om eenvoudige taken uit te voeren. Meer geheugen heb je nodig als je serieuzer aan de slag gaat met apps. Technisch gezien kun je ook containers gebruiken op dit model, maar dan moet je het niet te gek maken. Het geheugen is niet vastgesoldeerd en je kunt de so-dimm verwijderen en vervangen door een maximaal 8GB groot exemplaar.

Prestaties

Als je naar de prestaties kijkt, zie je direct grote verschillen tussen een gigabitverbinding en  2,5gigabitverbinding. Bij de test is gebruikgemaakt van een 480 GB DC450R-ssd van Kingston en een Seagate Ironwolf Pro 16TB-ssd.


Bij het overzetten van grote bestanden haalt de IronWolf 16TB via 2,5 gigabit 233MB/s in de QNAP TS-431P3.


Via gigabit haal je 113MB/s op de Seagate-schijf.

 
De prestaties van de Seagate Ironwolf-ssd zijn bij 2,5 gigabit op een vergelijkbaar niveau.

 


Als je kiest voor gigabit, wordt de snelheid bij de ssd duidelijk gelimiteerd tot 113MB/s.


De prestaties van de Seagate Ironwolf harde schijf zijn uitstekend.

Gamen

Een van de toepassingen waar je een nas voor kunt gebruiken, is het opslaan van je Steam library. Ook kun je je eigen Minecraft-server via Docker draaien, middels de kitematic/minecraft-container die op de Docker Hub is te vinden. 

2,5 gigabit in de praktijk

Om gebruik te maken van 2,5 gigabit kun je een nas op twee manieren koppelen. Ten eerste via een kruiskabel met de 2,5gigabitaansluiting van je pc of laptop.


De QNAP QSW-1105-5T is heel betaalbaar.

Hiermee heeft je computer vrij baan naar de aansluiting achterop je nas. Vervolgens kun je de rest van het netwerk aansluiten op de gigabitaansluiting. Nu zal dat niet altijd even praktisch zijn, zeker niet als je computer maar één netwerkaansluiting heeft. Je kunt als alternatief de virtuele switch in het QTS-besturingssysteem gebruiken om beide werelden aan elkaar te koppelen. 

Heb je meer dan één 2,5gigabitapparaat in huis, dan is een switch de beste oplossing. QNAP biedt als een van de weinige fabrikanten een erg goedkope oplossing: de QSW-1105T-5T vind je ten tijden van schrijven voor gemiddeld 115 euro in de HWI Productvergelijker.Het is een simpele switch zonder managementlaag, gebaseerd op de Broadcom BCM53161. Hiermee kun je tegen een vrij lage kosten een 2,5gigabitnetwerk opzetten. Het is een eenvoudige switch, hij moet luxe voorzieningen zoals qos en poe dus ontberen. 


De QSW-1105T-5T van binnen.

In het kort

Door te kiezen voor een nas met 2,5 gigabit haal je veel meer prestaties uit het apparaat. Op deze snelheid ontlopen ssd’s en moderne harde schijven elkaar nauwelijks. Dat verschil ga je pas zien bij gebruik van een veel duurdere nas met 10 gigabit. Tegenwoordig krijg je bij veel nieuwe moederborden 2,5 gigabit ‘er gratis bij’. Bij de aanschaf van een nas - of als je je oude nas gaat vervangen - is het bijna zonde om niet te kiezen voor een model met 2,5 gigabit. Een goed voorbeeld daarvan is deze TS-431P3 van QNAP, die met 2GB aan boord nu bij Alternate slechts 329 euro kost. 

Dit is dus de ideale nas als je snelheid wilt, maar niet te veel wilt of kunt uitgeven. Wil je meer mogelijkheden, dan komt de TS-453D in beeld, deze kost nu bij Alternate 544 euro. Deze biedt een snellere Celeron-processor, twee 2,5gigabitpoorten en de mogelijkheid om op te waarderen met een PCIe-kaart. De TS-231P3 met ruimte voor twee disks is nu tijdelijk bij Alternate verkrijgbaar inclusief twee Seagate Ironwolf 4TB HDD's voor 449 euro. 

Wil je meer met 2,5 gigabit doen, dan is de betaalbare QSW 1105-5T interessant. Deze vijf-poorts 2,5gigabi tswitch vind je nu voor 104,90 euro bij Alternate.

 

Bron: QNAP

« Vorig bericht Volgend bericht »
0
*