Intel blijft 3D XPoint maken en gaat CXL gebruiken in plaats van DDR-T

3 reacties

Een maand geleden kondigde Micron aan dat zij de ontwikkeling en productie van 3D XPoint-geheugen stop zetten. Op de SNIA Persistent Memory + Computational Storage Summit heeft Intel wat nieuw licht geworpen over deze zaak. Volgens Jim Pappas, directeur technologische initiatieven bij Intel, kwam de aankondiging van Micron als een verrassing voor Intel. Hun plannen voor 3D XPoint zouden onveranderd moeten blijven en de productie door Intel wordt voortgezet.


Micron's 3D Xpoint-fab in Utah.

Pappas onthulde het plan van Intel om in de toekomst 3D Xpoint-producten die compatibel zijn met CXL te gaan maken. Intel verkoopt 3D Xpoint-ssd's en -geheugenmodules onder de Optane-merknaam. Micron wil gaan focussen op geheugenproducten die gebruik maken van de Compute Express Link(CXL)-interconnect. Volgens Pappas kunnen 3D Xpoint en CXL prima samenwerken. Volgens Saeed Raja, die verantwoordelijk is voor productmanagement bij Micron, stonden 3D Xpoint dimm's met een CXL-interface op de roadmap. Volgens hem kan CXl het mogelijk maken om Optane-modules te gebruiken met processors van AMD en Nvidia, waar nu alleen Intel's cpu's er mee samenwerken via het propriëtaire DDR-T-protocol.


Een Intel Optane persistent memory-module.

Volgens Rajeeb Hazra, manager van de compute- en netwerkdivisie van de Amerikaanse geheugenfabrikant, ziet Micron meer kans in andere producten met CXL en is er een te kleine markt voor het dure 3D Xpoint. Een andere deelnemer aan de paneldiscussie suggereerde dat Micron dram- en nand-producten met Compute Express Link wil gaan maken.


Een wafer met 3D Xpoint-geheugenchips.

Een rapport van Objective Analysis en Coughlin Associates voorziet een markt van 36 miljard dollar in 2030 voor persistent memory. Hiervan hebben Phase Change Memory(PCM) en magnetoresistief ram(MRAM) de grootste aandelen. Jim Pappas verwacht een soortgelijke markt als in ssd's, zodat met losse controllers verschillende producten aan dezelfde interconnect verbonden kunnen worden. Er zijn volgens hem al zeker een half dozijn concurrenten, waaronder start-ups en gevestigde namen. Hij noemde ook nog de investering van 20 miljard in twee nieuwe fabs in Arizona, die voor meer productiecapaciteit gaat zorgen.

Bron: TechTarget

« Vorig bericht Volgend bericht »
0
*