HP breidt Instant Ink-abonnement uit met toners voor laserprinters - Update

12 reacties

Samen met de introductie van de nieuwe LaserJet M200-lijn breidt HP zijn Instank Ink-dienst uit met toners voor laserprinters. Tot dusver was het betaalde abonnement enkel geschikt om inkjet- en multifunctionele printers van de fabrikant van nieuwe inktpatronen te voorzien. De fabrikant biedt de volgende tarieven: 

 • 50 pagina’s voor 1,99 euro per maand
 • 100 pagina’s voor 3,99 euro per maand 
 • 400 pagina’s voor 13,99 euro per maand
 • 800 pagina’s voor 19,99 euro per maand
 • 1500 pagina’s voor 25,99 euro per maand

De tonerprijzen zijn aanzienlijk goedkoper dan die voor inkjetprinters, waarbij de prijs varieert van 0,99 tot 24,99 euro voor respectievelijk 15 tot 700 pagina’s per maand. Waar je bij gewone inktpatronen tot driemaal het aantal pagina’s van je printplan kunt opsparen, is dit maximum tweemaal bij toners. Verder verandert er niks aan de werking van Instant Ink. Abonnees moeten hun printer met het internet verbonden houden, die het printgedrag aan HP meldt. Dit omvat het aantal afgedrukte pagina’s en het niveau van de cartridges of toners. Indien deze bijna leeg zijn, levert de fabrikant automatisch geschikte patronen. 

Op het gebied van laserprinters is Instant Ink momenteel alleen beschikbaar voor de nieuwe LaserJet M200-serie, die uit drie instapmodellen bestaat. Deze zwart-witprinters zijn tussen 159 en 229 euro geprijsd en bieden een afdruksnelheid van 29 pagina’s per minuut bij enkelzijdig afdrukken. Bij dubbelzijdig afdrukken behalen de printers een snelheid van 18 pagina’s per minuut.

Het bedrijf introduceert ook de gratis HP+-dienst. Bij het gebruik van deze service stemmen klanten ermee in om alleen originele toners of inkt van HP te gebruiken. De printer moet dan net zoals bij Instank Ink verbonden zijn met het internet. In ruil daarvoor krijgen ze korting bij de aankoop van het toestel, 12 maanden extra garantie, zes gratis maanden Instant Ink en allerlei beveiligings- en app-functies. De volgende toestellen komen in aanmerking voor HP+:

 • HP LaserJet M200-serie
 • HP Deskjet Plus 4100
 • Envy PRO 6400
 • HP OfficeJet Pro 8000e-serie
 • HP OfficeJet Pro 9000e-serie
 • DeskJet 2700e-serie
 • Envy 6000e-serie

Update 11-5-2021 09:10


HP heeft ons onlangs een uitgebreide toelichting gegeven op HP+. Die vind je hieronder

Vorige week presenteerde HP zijn nieuwe Instant Ink-abonnementsprogramma voor laserprinters. Het bedrijf bood dit programma al langer aan voor zijn inkjetmodellen. Naast het nieuwe abonnement heeft het bedrijf nu ook HP+ , waarmee het voordelen biedt voor consumenten die originele cartridges kopen. Omdat we hier wat vragen over hebben, zijn we in gesprek gegaan met Hans van Barel van HP. 

Als je de prijzen naast elkaar ziet, krijg je het gevoel dat het inktabonnement goedkoper is dan het abonnement voor de laserversie. Klopt dat?

Van Barel pakt de prijzen erbij. “Het startabonnement voor laser is inderdaad duurder dan voor inkjet. Bij laser starten we bij vijftig pagina’s, bij inkjet bij slechts vijftien. De standaardgebruikers, bijvoorbeeld een familie met schoolgaande kinderen, adviseren we de variant met honderd pagina’s te selecteren. In de praktijk zien we dat dit aantal makkelijk wordt gehaald. Ook bieden we voor laser een groter volume. Bij inkt gaan we tot zevenhonderd pagina’s per maand, bij laser kun je ook kiezen voor vijftienhonderd pagina’s. “

Een laserprinter is toch bij uitstek geschikt voor kleinere aantallen? In tegenstelling tot inkt droogt toner immers niet uit. 

“Daarom bieden we voor laser ook een abonnement aan met vijftig pagina’s; dat noemen wij ‘weinig’. Het gebruik verschilt natuurlijk per familie of gebruiker.”

Voor de meeste inkjetmodellen kan een inktabonnement worden afgesloten, maar het programma voor toner telt slechts één printermodel. Waarom is dat? 

“We kunnen het inderdaad voor bijna alle inkjetmodellen aanbieden. De toestellen moeten er geschikt voor zijn en bij laser is dat nu nog maar bij één printer het geval, de Laserjet M200. Dat is een monochroom model. Later volgen er meer. Voor HP Plus hebben we ook nieuwe inkjetmodellen op de markt gebracht. Die kun je herkennen aan de ‘e’ aan het einde van de productnaam.”

Inkt

15 pagina’s voor 0,99 euro per maand
50 pagina’s voor 2,99 euro per maand
100 pagina’s voor 4,99 euro per maand
300 pagina’s voor 11,99 euro per maand
1500 pagina’s voor 24,99 euro per maand

Laser

50 pagina’s voor 1,99 euro per maand
100 pagina’s voor 3,99 euro per maand 
400 pagina’s voor 13,99 euro per maand
800 pagina’s voor 19,99 euro per maand
1500 pagina’s voor 25,99 euro per maand

Jullie hebben ook de Pagewide-modellen. Die worden nog niet door het inktprogramma ondersteund. En hoe kijken jullie naar thuiswerkers?

“De Pagewide-inkjetmodellen zien we als zakelijke producten en daar bieden we nog geen Instant Ink voor aan. Voor bedrijven is het niet mogelijk om voor alle medewerkers in één keer een abonnement af te sluiten. Ze kunnen er natuurlijk wel voor kiezen om medewerkers het abonnement te laten declareren. Centraal factureren is echter nog niet mogelijk.”

Als je deze prijzen ziet, vraag je je af waarom je nog moet betalen voor een printer. Waarom stopt HP de kosten daarvan niet in het abonnement? Je ziet immers steeds meer producten die je huurt, bijvoorbeeld zonnepanelen, of een auto middels privélease. Een muziekverzameling wordt ook steeds vaker via streaming ‘gehuurd’ in plaats van dat mensen fysieke cd’s kopen.

“In de ‘managed printerwereld’ doen we dat al. Daarbij gaat het vaak om grote, zware printers die worden verhuurd in de zakelijke markt. We bieden dit nog niet aan voor de consument, want het is lastig om de 50 tot 190 euro die je voor een printer betaalt in een verhuurmodel te verwerken. Daarvoor is de investeringswaarde eigenlijk te klein. We bieden de componenten wel aan bij retailers die in willen spelen op markttrends, maar bij HP zelf zijn er nog geen plannen om dit te gaan aanbieden.” 

Vaak worden vragen gesteld rondom privacy en Instant Ink. In hoeverre kijken jullie mee? 

“De printer deelt de inktniveaus en er loopt een controle om te kijken of alle diensten nog werken. We raden aan om het netwerk op te splitsen tussen zakelijk en privé. Als de netwerken gescheiden zijn, kun je met smart printing eenvoudig printafdrukken maken binnen het zakelijke netwerk. Met HP Plus bieden we feitelijk cloudprinting aan. We maken een stukje in onze cloud vrij om jou te laten printen en daarbij moeten we natuurlijk controleren of de printer verbonden is. Security en privacy vinden we belangrijk en we voldoen daarbij aan de eisen die door de Europese Unie worden gesteld. Daarnaast ontwerpen we onze producten met een ‘security by design’-visie.”

Wat gebeurt er allemaal met die data, blijft hij binnen Europa?
“HP voldoet aan alle regelgeving vanuit de Europese Unie voor het delen en opslaan van data in de cloud"

Er is veel kritiek op het feit dat je je moet registreren om bepaalde functionaliteit te krijgen. 

“Als je ervoor kiest om je niet te registreren bij HP Plus, krijg je precies dezelfde functionaliteit als je vandaag zou krijgen. Je kunt dus gewoon printen en scannen. HP Plus biedt alleen extra mogelijkheden. Het zorgt dus voor meer functionaliteit, nooit voor minder functionaliteit. We bieden bijvoorbeeld veel extra scanfunctionaliteiten als je voor HP Plus kiest. Daarbij gaat het ook om ook functies die je op dit moment niet bij andere modellen in het consumentensegment terug kunt vinden. Voor HP+ hebben we in de Verenigde Staten met Staples een proef gedaan en nu gaan we het uitrollen in andere landen. De afgelopen tijd hebben we een enorme groei gezien in het gebruik van de HP Smart-app waarmee je kunt printen en scannen. We zien dat veel mensen de app gebruiken om een foto te maken van een document en hem dan af te drukken. Ook zien we een groei in het Instant Ink-programma. Inmiddels maken wereldwijd negen miljoen mensen daar gebruik van. “

Wat houdt dat HP+nu in? 

“Twee megatrends in de wereld zijn dat mensen meer hybride gaan werken en dat duurzaamheid een van de belangrijkste uitdagingen is. Dat laatste wordt meer en meer een koopargument, zowel voor consumenten als voor bedrijven. Daarom komen wij met het naar onze mening slimste printsysteem ter wereld: HP Plus. Dat is speciaal ontwikkeld voor kleine bedrijven en consumenten. We willen de printervaring ermee moderniseren om printen veiliger, productiever en duurzamer te maken. Dat doen we door een complete ervaring te bieden met printers, supplies, cloudfunctionaliteit en premium app-functionaliteiten. Dat zijn de onderdelen van HP Plus. Het doel is om de loyaliteit van onze trouwe klanten te belonen met een premium ervaring.”   

Op welke manier is die printer ‘slim’? 

“Het apparaat zorgt ervoor dat het altijd klaar is om voor jou aan de slag te gaan en dat je geen meldingen krijgt dat je printer offline is of je cartridge leeg is. De printer is bovendien in staat om zelf een aantal veiligheidsaspecten te controleren. Ons hoofddoel is dat onze technologie altijd klaar is op het moment dat je er gebruik van wilt maken. Verder zijn er Instant Ink en de smart-app die gebruikers extra functionaliteit biedt. Tot slot speelt er voor ons een duurzaamheidsaspect mee: we compenseren de milieubelasting van prints door op vier locaties in de wereld bomen te planten. In Europa gebeurt dat in Ierland.”

Geven jullie weer hoeveel CO₂ er wordt gecompenseerd of hoeveel bomen er namens jou als consument zijn geplant? 

"Dat doen we in dit programma niet”

Hoe werkt dat HP+ precies?

“Als je een printer koopt met een ‘e’ aan het eind van de productnaam, heb je een HP+-model in huis. Als je de installatie start en er niet voor kiest om deel te nemen, is het een printer zoals je die ook vandaag kunt aanschaffen, met precies dezelfde functionaliteit. Als je echter kiest voor HP+, dan moet je je registreren bij ons en gebruikmaken van originele cartridges. Op basis daarvan krijg je extra garantie, milieucompensatie via Forest First, zes maanden gratis printen en de uitgebreidere mogelijkheden van de app. Je kiest dus zelf of je er gebruik van wil maken of niet.” 

Wat gebeurt er als je wil stoppen, bijvoorbeeld omdat je geen originele cartridges meer wil kopen?

 “Met Instant Ink kun je altijd stoppen, maar HP+ is een eenmalige beslissing. Het is dus ook onze taak om je tijdens het registratieproces goed te informeren over de voor- en nadelen van HP+. Als je HP+ eenmaal hebt geconfigureerd, heb je een HP+-printer.” 

“De printer had ook al functionaliteit om ervoor te zorgen dat de wifi-verbinding in stand bleef. Als die werd verbroken, probeerde de printer hem opnieuw in te schakelen. Via de nieuwe Smart Cloud Resiliance controleren we nu ook of alle functionaliteit werkt en proberen we problemen op te lossen. Ook checken we de veiligheid, informeren we je erover of je of je wachtwoord in orde is en houden we de instellingen in de gaten.” 

Bij de voordelen van HP+ zie ik ook een jaar extra garantie staan. Hoe lang is de garantie dan in totaal?

“In de Benelux is de garantietermijn bij HP+ in totaal drie  jaar”

Je kon toch al printen via e-mail?

“Je kunt nu direct printen vanuit het besturingssysteem van je apparaat, je hoeft dus geen e-mail aan  te maken. Ook kun je ervoor zorgen dat de print pas wordt gemaakt als je vlakbij je printer bent. Zo voorkom je dat anderen je documenten uit de printer kunnen pakken.”

Wat krijg je nog meer bij HP+?

“Je krijgt zes maanden gratis Instant Ink. De app biedt ook de mogelijkheid om boeken en bonnetjes netjes in te scannen. Als je vier of vijf bonnetjes in één keer scant, kan hij er direct aparte documentjes van maken. Ook is het mogelijk om documenten direct doorzoekbaar te maken met behulp van ocr (optical character recognition, red). Dit maakt deel uit van HP Smart Advance, wat 24 maanden lang is inbegrepen bij HP+. Na die twee jaar wordt dat een abonnementsdienst; het is nu nog niet duidelijk wat de kosten daarvan zullen zijn. De komende periode werken we aan extra diensten en  kwaliteit. Voor alle duidelijkheid: als je niet kiest voor HP+, kun je gewoon scannen zoals je dat van ons gewend bent. We bieden alleen extra functionaliteit aan, zoals het scannen van een boek of bonnetjes, en ocr. 

 

 

Bron: WinFuture

« Vorig bericht Volgend bericht »
0
*