Rust for Windows v0.9 heeft volledige ondersteuning voor WindowsAPI

4 reacties

Rust is een programmeertaal afgeleid van C++, met daarop lijkende syntax en prestaties. Rust is ontworpen voor snelheid, gelijktijdigheid en veiligheid en wordt gezien als memory safe. Dit houdt in dat er beveiliging is tegen externe wijzigingen in het systeemgeheugen. Rust is ontworpen door een aantal ontwikkelaars met banden met Mozilla, en is sinds 2016 elk jaar verkozen tot meest geliefde programmeertaal in de Stack Overflow Developer Survey.

Een week geleden publiceerde Microsoft een preview van Rust/WinRT, dat in de voetsporen van C++/WinRT moet treden. WinRT staat voor Windows Runtime, dat componenten bevat die werken onafhankelijk van de programmeertaal waarin een applicatie is geschreven. Rust/WinRT en C++/WinRT zijn projecties van Rust en C++ die directe toegang geven tot WindowsAPI, de application programming interfaces die aan de basis van bijna elk Windows-programma liggen. Deze api's kunnen worden gebruikt om eenvoudiger te werken met bijvoorbeeld netwerken, in- en output, graphics, user interface, foutmeldingen en diagnostiek. In een blogpost is Rust/WinRT omgedoopt naar Rust for Windows v0.9, met ondersteuning voor de Win32- en COM-api's.

Hiernaast is er Linux-ondersteuning voor crates, Rust's naam voor wat in andere talen libraries of packages zouden zijn, toegevoegd en is de windows-crate die voor compatibiliteit met WinAPI zorgt gepubliceerd op crates.io. Er zijn vele errors gerepareerd en kleine verbeteringen zoals lagere build-tijden en error-handling toegevoegd. Ook zijn er meer voorbeelden geplaatst op de Github-repository van Rust voor Windows, waar ook de volledige changelog te vinden is.

Bronnen: OnMSFT, Microsoft

« Vorig bericht Volgend bericht »
0
*