Apple sloeg eerste verzoek Microsoft om geen commissies te rekenen voor Office-software af

8 reacties

Gisteren schreven we dat Netflix een opvallende positie heeft in de situatie rondom de commissies in Apple's App Store. De streamingdienst heeft na genoeg lobbyen het bedrijf uit Cupertino weten te overtuigen om geen commissies te vragen voor het afsluiten van een abonnement via de Netflix-app op iOS. Nieuwe documenten uit de rechtszaak illustreren dat Apple ook een verzoek van Microsoft om de Office-apps commissievrij te maken afsloeg.

Dat schrijft CNBC, die de gerechtelijke documenten heeft ingezien. Het verzoek om een uitzondering te maken voor de veelgebruikte Office-applicaties voor iOS (op iPad) werden in 2012 al geweigerd, jaren voordat Microsoft officieel de applicaties onthulde. Apple's reactie op het verzoek om gebruikers om te leiden naar Microsofts website was 'wij runnen de appwinkel, wij verzamelen de omzet'.

Het is opvallend dat de relatie tussen sommige bedrijven niet altijd zo slecht was als nu. Zo heeft Apple Epic Games overtuigd om te optimaliseren voor Apple's ARKit-platform voor augmented reality, en in 2017 hadden de bedrijven gesprekken over het gebruik van gezichtsherkenning voor geanimeerde emoji's. In 2020 bood Apple aan om Epic bij te praten over zijn lidar-technieken in de iPad Pro en de mogelijkheid om de gameontwikkelaar te promoten tijdens Apple's jaarlijkse persevenement stond ook niet buiten kijf. Ook was Apple duidelijk erg geïnteresseerd in een iOS-versie van Fortnite, waar de discussie mee is begonnen.

Toch heeft Apple er uiteindelijk voor gekozen om bedrijven als Amazon en Netflix een uitzonderingspositie te geven. Het is niet duidelijk of er meer bedrijven zijn voor wie geen 'apptol' werd geïnd, maar het is duidelijk dat de situatie niet bepaald eenduidig is en wellicht was. Zo zijn alle gamestreamingdiensten zoals xCloud en GeForce Now tot nu toe in hun geheel geweigerd, die blijven beperkt tot een webapplicatie. De situatie rondom de commissies is dus een complexe cocktail van wel en niet openstaan voor samenwerken en intrekken van commissies, en de uitkomst van de rechtszaak zal een grote invloed hebben op de appindustrie in zijn geheel.

Bron: CNBC

« Vorig bericht Volgend bericht »
0
*