Eerste blik op iRobot i3+ stofzuigrobot met Clean Base, maar zonder kaarten

7 reacties

Huishoudelijke robots zijn voor veel toepassingen nog steeds de fata morgana uit een tekenfilmserie uit de vorige eeuw, De Jetsons. Toch zie je langzaam maar zeker fundamenten ontstaan voor slimmigheden die destijds werden voorspeld, zoals thuis vergaderen en mensen ontmoeten via beeldschermen - al moeten we nog steeds wachten op vliegende auto’s.

De makers van de serie hadden ook een huishoudrobot bedacht die als dienstmeid veel klusjes uit handen van de familie wist te houden. Deze robot heette Josie en het is niet toevallig dat de stofzuigrobots van het Amerikaanse iRobot vaak die koosnaam krijgen.

iRobot Roomba i3+

Het merk, dat ooit is opgericht door MIT-student Colin Angle, houdt zich bezig met stofzuigrobots in allerlei vormen en heeft inmiddels een behoorlijke modelrange opgebouwd. Het gaat om robots die voor een groot deel sterk op elkaar lijken. Ze zijn rond en hebben drie wieltjes: een aan de voorzijde en twee meer naar de achterkant. In dit artikel kijken we naar een van de nieuwste modellen van iRobot, de Roomba i3+. Naast stofzuigers biedt het merk overigens ook dweilrobots aan.

De Roomba i3+ is het derde model dat is voorzien van het kenmerk + in de productnaam. Eerder was er al het topmodel S9+ en de daar net onder gepositioneerde i7+. Zoals je aan de cijfers in de productnamen kunt zien, wordt de i3+ als ‘eenvoudigere’ en ‘goedkopere’ variant op de markt gezet. Goedkoop zijn de producten van dit merk overigens niet. De adviesprijs van de i3+ bedraagt 699 euro, wat veel geld is voor een stofzuiger. De prijsstelling van iRobot is erg pittig als je hem vergelijkt met die van andere robotstofzuigermerken, zoals Xiaomi, Eufy, Dirt Devil en anderen in onze Productvergelijker.

Stofzuigpaal: Clean Base

Een groot verschil met de andere modellen van iRobot - en veel robotstofzuigers van andere merken - is dat de +-versies zijn voorzien van een laadpaal, net als bij elektrische auto’s. Die paal, genaamd Clean Base, zit net wat anders in elkaar dan de oplaadplaatsen die je bij andere modellen krijgt. Bij de Clean Base van de +-modellen is een opvangzak ingebouwd. Dit betekent dat je de stofzuiger niet meer leeg hoeft te halen. Na het volbrengen van zijn taak rijdt de stofzuiger terug naar de paal en daar wordt hij leeggezogen. De zak is vergelijkbaar met de zakken die in gewone stofzuigers zitten. Het laadpaal-met-zak-systeem kan uiteraard heel handig zijn. Zeker als je huisdieren hebt (of andere huisgenoten met lange haren) is het leeghalen van een robotstofzuiger een onaangenaam werkje. 


Dankzij de Clean Base is de i3+ erg zelfstandig.


In de omgeving van de paal moet een stopcontact aanwezig zijn en voldoende vrije ruimte voor de robot om in- en uit te parkeren. Overigens wordt van deze robotstofzuiger ook een variant zonder paal geleverd. Die heet - heel verrassend - i3 en is 250 euro goedkoper.


De stofzuigmond in de Clean Base om de Roomba te legen.

De installatie van de iRobot-stofzuigers is eenvoudig. Voor het bedienen gebruik je een app op je Android- of iOS-smartphone. De netwerkmogelijkheden van de i3+ zijn eenvoudig. Hij beschikt over een 2,4GHz-verbinding en verschilt daarmee niet van veel andere slimme thuisapparaten.


De zak in de Clean Base.


Nu hoeft de i3+ natuurlijk niet veel complexe zaken via het thuisnetwerk te verrichten, dus is dit op zich een prima keuze. Toch was het fijn geweest als iRobot voor WiFi 6 had gekozen, omdat dit wat meer geschikt is om met veel apparatuur in het netwerk om te gaan. Om de robot in te stellen, wordt via bluetooth verbinding tussen het apparaat en een tijdelijk netwerk gemaakt, waarna de i3+ verbonden is met je thuisnetwerk.


Af en toe moet je hem toch even zelf legen.

Rollers en een kwastje

Aan de onderkant van de stofzuiger vind je behalve drie wieltjes ook twee rollers. De rollers zijn van plastic en hebben een ruw oppervlak zoals je dat bij sommige laptops ziet. Dat ruwe oppervlak zorgt ervoor dat allerlei zaken die op de grond liggen door de stofzuiger kunnen worden opgepikt. In de praktijk werkt dat best goed: aan de voorkant zie je een ‘molentje’ met drie wieken die ervoor zorgen dat vuil dat een beetje vastzit, wordt losgemaakt. 

Op een volle accu werkt de stofzuiger zo’n anderhalf uur. Als de robot merkt dat de accu onvoldoende lading heeft, keert hij terug naar de laadpaal om te worden opgeladen.

De rollers, het filter en het molentje moeten na verloop van tijd worden vervangen. Hoe snel dat nodig is, hangt af van de omstandigheden. Het vervangen van deze onderdelen is niet heel moeilijk. Om het kwastje te vervangen, heb je aan een schroevendraaier voldoende. Voor de rollers en het filter kan die zelfs in je gereedschapskist blijven liggen. De accu vervangen is ook niet moeilijk: kwastje verwijderen en na het losdraaien van vijf schroeven, kan dit onderdeel vervangen worden.

De zak in de paal moet eveneens na verloop van tijd worden vervangen en net als bij veel andere apparaten heeft de accu van de i3+ niet het eeuwige leven. Hier kun je een vervangend exemplaar voor aanschaffen. Bij het opvangbakje in het apparaat zit overigens ook een filter dat af en toe voor een nieuw exemplaar moet worden verwisseld. Het is uiteraard een pluspunt dat veel onderdelen van het apparaat zijn te vervangen; dat betekent immers dat het een langere levensduur heeft.


De belangrijkste onderdelen zijn makkelijk te vervangen.

De opvangcapaciteit is doorgaans voldoende om het apparaat een aantal maanden zorgeloos te laten stofzuigen. Bij de i3+ wordt één stofzuigerzak meegeleverd. Omdat de zakken voor de iRobot +-modellen in tegenstelling tot gewone stofzuigerzakken niet op iedere straathoek zijn te krijgen, is het verstandig om er een paar op voorraad te hebben.

Gebruik in de praktijk

‘Zeg, kun jij vanmorgen even stofzuigen?’ ‘Argh, vooruit, ik zal het wel weer doen’. Zulke discussies hoef je niet meer met je medebewoners - of jezelf - te voeren. Josie doet het werk voor je. Je kunt ervoor kiezen om de robot op bepaalde tijdstippen aan het werk te zetten, bijvoorbeeld op momenten dat je altijd even naar buiten gaat voor een wandeling of om boodschappen te doen. Verder is het uiteraard mogelijk om het apparaat een rondje te laten zuigen door daar via de app een opdracht toe te geven, of je nu thuis of buiten de deur bent. Die app maakt het ook mogelijk om koppelingen te maken met je smarthome, want Google Assistant, IFTTT en Alexa worden ondersteund.Traplopen kan de i3+ nog niet, je moet de robot dus een handje helpen als je ook de bovenverdieping schoon wil hebben. Op zich is dat geen probleem, want hij geeft zelf automatisch aan wanneer de klus is geklaard. De i3+ is niet heel hoog en kan moeiteloos onder allerlei meubels komen, op plekken waar je met een normale stofzuiger minder makkelijk komt. Denk aan de onderzijde van je bankstel, maar ook de vloer onder het bed. De stofnesten die daar liggen, kan de i3+ makkelijk voor je weghalen. Hij kan daarbij over drempels tot ongeveer een centimeter hoog.

 

In tegenstelling tot mensen zal een stofzuigrobot niet morren als er moet worden schoongemaakt. In de praktijk merk je al snel dat je de robot vaker aan het werk zet dan als je zelf moet stofzuigen. Waar je zelf misschien één keer per week de stofzuiger pakt, laat je de robot al snel drie keer of misschien wel vaker zuigen. Zeker met een druk huis - al dan niet voorzien van huisdieren - is dat een voordeel. Je kunt de i3+ redelijk zelfstandig zijn gang laten gaan

 

Kabeltjes, speeltjes met draden en andere zaken zijn een probleem voor een stofzuigrobot. Poten van meubels zijn minder lastige obstakels, de i3+ weet slim te manoeuvreren om zich een weg door je huis te banen. Het beste is het om snoeren even op te bergen zodat het apparaat er niet in verstrikt raakt.

De app heeft ook wat slimmigheidjes zoals het rekeninghouden met het hooikoortseizoen en het apparaat pas inschakelen als je de deur uitgaat. Zo hoef je geen last te hebben van het geluid van de stofzuiger. 
Het leegzuigen door de Clean Base gaat goed, al blijven er soms korreltjes achter. Dat betekent dat je af en toe wat hoort rammelen als je de robot oppakt. Net als bij de gewone i3 kun je ook bij de +-versie de opvangbak eruit halen en legen. In de praktijk blijkt dat niet vaak nodig. De zuigkracht is voldoende voor gewoon vuil, maar onvoldoende om diep met haren vervuild hoogpolig tapijt of droogloopmat goed schoon te krijgen.

Kaartloze robot

De Roomba i3+ heeft een adviesprijs van 699 euro. Dat is best veel geld voor een model dat het instapmodel mag worden genoemd van de iRobots met Clean Base. In sommige opzichten is het een eenvoudiger model dan de i7+ en S9+. Die eerste kost 899 euro, de tweede 1499 euro. Let wel, dit zijn adviesprijzen. In de Productvergelijker zijn regelmatig aanbiedingen te vinden voor deze modellen.

De i3+ moet vanwege zijn lagere prijs een aantal zaken missen die de duurdere varianten wel hebben. Het grootste verschil is dat de i3+ geen ‘navigatiekaarten’ van je woning opslaat. Je kunt dus niet instellen dat hij alleen de eetkamer of keuken schoonmaakt. Dat kan bij die duurdere modellen wel. De i3+ begint gewoon met stofzuigen en gaat door tot hij denkt klaar te zijn, om vervolgens terug te keren naar de Clean Base zodat hij wordt leeggemaakt en van een nieuwe acculading wordt voorzien voor de volgende taak.


Tijdens het schoonmaken registreert de Roomba i3+ wel een kaart, maar hij slaat hem helaas niet op. Dat is erg jammer.

Een van de voordelen van de kaarten in de duurdere modellen is dat je bepaalde gebieden tot verboden gebied van je Roomba kunt verklaren. Zo kun je de oude vaas die je ooit hebt geërfd beschermen tegen mogelijke ongelukken. Om die vaas te beschermen kun je gebruikmaken van een optionele iRobot dual channel virtual wall.


Zeker in een kleiner huis zul je de mogelijkheid om kamers apart te benoemen minder missen, maar het kan handig zijn om af en toe de mogelijkheid te hebben om bijvoorbeeld alleen de keuken aan de beurt te laten komen.

Een van de vragen die weleens worden gesteld bij dit soort robots is of de gewone stofzuiger de deur uit kan. Doorgaans is dat niet het geval. Een stofzuigrobot zoals de Roomba i3+ is niet in staat om bijvoorbeeld je trapbekleding, de bovenkant van je stoelen en je bank te reinigen.

Conclusie

Voor iRobot is de Roomba i3+ het instapmodel in de serie met een Clean Base-laadpaal. Met een adviesprijs van 699 euro is dit geen goedkoop apparaat, maar het biedt veel gemak, zeker als je druk bent, nooit zin hebt om te stofzuigen en dieren en andere vuilmakers in huis hebt.

In die laatste gevallen kan het best handig zijn om de robot een aantal keer per week aan het werk te zetten om de boel schoon te maken. Dankzij de Clean Base hoef je de robot zelf niet van het opgezogen vuil te ontdoen; je hoeft alleen na een paar maanden een keer de stofzuigerzak in de laadpaal te vervangen. Dat maakt van de i3+ een vrij zorgeloos apparaat.

Deze instapversie slaat geen kaarten op. Je kunt de i3+ dus niet via de app vragen om even de keuken of de eetkamer schoon te maken. Je kunt er natuurlijk wel voor kiezen om hem te verplaatsen naar de plek die moet worden schoongemaakt. Dat kan ook een bovenetage zijn.

Kan de gewone stofzuiger de deur uit? Nee, zo’n apparaat blijf je nodig hebben om bijvoorbeeld de trap, stoelen en bank schoon te maken. Ook voor diep vervuilde matten en tapijt heb je ene gewone stofzuiger nodig. Je hebt je gewone stofzuiger alleen wat minder lang nodig; een eenvoudige steel- of handstofzuiger is dus voldoende als aanvulling op de robot.

De Roomba i3+ is met zijn adviesprijs van 699 euro gerust duur te noemen, al vind je hem via de Productvergelijker voor zo’n 100 euro minder. Officieel kost de i7+, die wel met kaarten en vermijdzones weet om te gaan, 899 euro, maar deze variant vind je in de Productvergelijker voor 699 euro. Dat is ook veel geld, maar de kaarten zijn zeker een handige toevoeging.

Bekijk hier de 10 populairste robotstofzuigers in de Productvergelijker.

 


3 besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk   Product Prijs
iRobot Roomba i3

iRobot Roomba i3

  • Robotic

€ 448,99

1 winkel
iRobot Roomba i3+

iRobot Roomba i3+

  • Robotic

€ 580,93

5 winkels
Excellent iRobot Roomba i7+ (i7558)

iRobot Roomba i7+ (i7558)

  • Robotic
  • Zakloze stofzuiger

€ 709,00

3 winkels
« Vorig bericht Volgend bericht »
0
*