AMD en GlobalFoundries passen contract voor waferleveringen aan: kleinere I/O-die een optie?

20 reacties

AMD heeft al jaren een deal met GlobalFoundries, die zo nu en dan vernieuwd wordt voor een bepaalde tijd. AMD heeft in een 8-K-indiening bij de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) verklaard dat het contract voor de zevende keer is verlengd. Wel worden de eisen flink versoepeld, wat aangeeft dat de banden tussen de twee bedrijven minder sterk lijken te worden.

GlobalFoundries is in 2018 gestopt met het ontwikkelen van 7nm-nodes en kleiner omdat dit financieel te onaantrekkelijk was geworden. Daardoor bleef AMD beperkt tot 14nm- en 12nm-nodes van de fabrikant, die het onder meer in de i/o-chiplet van de Epyc- en Ryzen-processors en in de X570-chipset heeft gestopt. Dat zijn inmiddels relatief oude productieprocessen en bieden dus niet meer de meest gunstige prestaties.

Het zevende contract verklaart dat AMD tot en met 2024 elk jaar een bepaalde hoeveelheid wafers moet afnemen van GlobalFoundries. Ook moet AMD de foundry vooraf betalen voor wafers die het in 2022 en 2023 af zal nemen. Over de periode tot en met eind 2024 moet AMD 1,6 miljard Amerikaanse dollar aan wafers hebben besteed bij de Amerikaanse chipbakker.

Voorheen betekende het contract dat AMD voor bepaalde producten en productieprocessen bij GlobalFoundries aan moest kloppen. Met het nieuwe mandaat zijn deze vereisten echter verdwenen, AMD kan nu elke node gebruiken van elke denkbare chipfabrikant, en voor elk product. Dat opent de deur voor bijvoorbeeld een i/o-die op een 7nm-procedé of kleiner. Waar AMD de wafercapaciteit van GlobalFoundries voor zal gebruiken is echter nog niet duidelijk. Het zou kunnen dat de toekomstige interconnect-chiplets gebruik zullen maken van de relatief grove productieprocessen van het bedrijf, maar dat is voor nu niet meer dan speculatie.

Voor GlobalFoundries betekent het waarschijnlijk dat AMD niet meer zo belangrijk is voor de winstgevendheid als voorheen, vermoedelijk heeft het dus een nieuwe weg ingeslagen. De foundry heeft een statement beschikbaar gemaakt:

We have partnered with AMD for more than a decade, playing a key role in accelerating their business, and look forward to extending our partnership for years to come. GF will provide wafers from our Fab 8 Malta, NY, facility, reinforcing both companies’ commitment to manufacturing in the United States.

This agreement gives AMD the support they need to continue their explosive growth in the server and high performance computing markets, and it demonstrates GF’s commitment to redefining the fabless-foundry relationship and helping out customers win their respective market segments.

Bron: AMD

« Vorig bericht Volgend bericht »
0
*