Reuters: TSMC overweegt extra 3nm-fabriek voor Amerikaanse Arizona

10 reacties

TSMC heeft plannen om in het Amerikaanse Arizona chips te produceren. Afgelopen november heeft het bedrijf de eerste investering gedaan, en eerder deze maand werd bekend dat er maar liefst vijf 5nm-fabrieken bij moeten komen. Nu schrijft Reuters dat TSMC van plan is om ook een nieuwe 3nm-fabriek te bouwen in de Amerikaanse staat.

Dat claimt de marktanalist te hebben vernomen van bronnen binnen het Taiwanese bedrijf. Er zou weinig interesse in een fabriek binnen Europa zijn. De extra fabriek in Arizona zou de zesde en laatste op de campus in Phoenix worden, en nu blijkt dat TSMC de fabriek in wil richten met apparatuur voor 3nm-chips. De bestaande plannen gingen uitsluitend in op het bakken van 5nm-chips. Ook zou worden nagedacht over het maken van 2nm-chips in de fabrieken. De fabrieken moeten de komende tien tot vijftien jaar worden gerealiseerd, wellicht worden de fabrieken hier gaandeweg voor op aangepast.

De 3nm-fabriek zou 23 miljard tot 25 miljard Amerikaanse dollar gaan kosten. Een deel daarvan zal vermoedelijk mogelijk zijn met behulp van subsidies van de Amerikaanse overheid, hoewel ook Intel en Samsung zullen concurreren voor subsidies. Intel is van plan om twee fabrieken op zijn campus in dezelfde staat toe te voegen, en Samsung zou plannen hebben voor een uitbreiding in Austin, Texas.

De uitbreidingen zijn enigszins ironisch als je je bedenkt dat TSMC-oprichter en voormalig chief executive officer Morris Chang in april nog verklaarde dat Amerikaanse werknemers niet zo toegewijd zijn aan hun werk als Taiwanese werknemers. Verder zei hij dat de arbeids- en productiekosten hoger liggen in de Verenigde Staten en dat de Taiwanese werknemers professioneler zijn dan hun Amerikaanse tegenhangers. Toch blijkt TSMC de productieplannen door te zetten.

Bron: Reuters

« Vorig bericht Volgend bericht »
0
*