Huawei's nieuwe tablets met HarmonyOS: kopie van Android 10

1 reactie

Huawei heeft zijn "zelfontwikkelde" mobiele besturingssysteem HarmonyOS 2.0 gelanceerd, tegelijk met drie nieuwe MatePad-tablets en een stylus. Ars Technica heeft met enige moeite de bijbehorende software development kit geïnstalleerd, en komt tot de eenvoudige conclusie dat HarmonyOS niet door Huawei zelf ontwikkeld is, maar grotendeels een kopie van Android 10 is. Overal in het os zijn verwijzingen hiernaar terug te vinden, zoals bijvoorbeeld in namen van applicaties en systeeminformatie.

Ook werken allerlei Android-apps al, waaronder een aantal die niet in Huawei's AppGallery staan. Naast wat naamswijzigingen zijn er dus geen substantiële veranderingen ten opzichte van de EMUI-skin. Huawei beweert in een reactie dat HarmonyOS zelf ontwikkeld is op basis van hun open source OpenHarmony 2.0-project. Het besturingssysteem moet de komende tijd beschikbaar worden voor meer dan 100 apparaten, de Mate 40-, Mate 30-, en P40-series hebben direct ondersteuning. Daarna zijn de oudere Mate- en P-modellen, de nova-serie en MatePads aan de beurt, terug tot apparaten uit 2016.

Het Chinese techbedrijf heeft drie nieuwe MatePad-tablets geïntroduceerd met het nieuwe os. Het 12,6 inch Pro-model krijgt de eigen Kirin 9000E-processor, de Pro van 10,8 inch en de 10,95"-MatePad 11 krijgen respectievelijk een Qualcomm Snapdragon 870 en 865+ als soc. De webcam van het topmodel bevindt zich in de lange schermrand, wat een betere locatie is voor videogesprekken. Met de optionele toetsenbordhoes en nieuwe M-Pencil-stylus zijn er duidelijke overeenkomsten met Apple's nieuwste iPad Pro. De FreeNote-functie zet handgeschreven letters direct om in getypte tekst en het is nu mogelijk de tablet te gebruiken als tweede beeldscherm bij compatibele laptops van Huawei.


De 12,6" MatePad Pro met toetsenbordhoes.

Het beeldscherm van het vlaggenschip heeft 1600 x 2560 pixels en maakt gebruik van een oled-paneel. De accucapaciteit bedraagt 10.050mAh, wat goed moet zijn voor 14 uur video afspelen. Er is 40 watt bedraad snelladen via usb type-c, 27 watt draadloos laden, en 10W draadloos terugladen. De tablet heeft drie camera's aan de achterkant, vier microfoons, acht speakers, wifi 6 en indien gewenst 5G-ondersteuning.

De MatePad 11 krijgt een 11 inch ips-paneel met dezelfde resolutie als de Pro, maar heeft met 120Hz een 60 hertz hogere refreshrate. De accu heeft 7.250mAh met 22,5W-laden over usb-c en in tegenstelling tot de Pro-modellen ontbreekt een audiojack. Er is 6 gigabyte ram en 64 of 128GB opslag, uitbreidbaar met een micro sd-kaart.


De Huawei MatePad 11.

Het 12,6" 128GB Pro-model kost 800 euro, de MatePad 11 is met 400 euro de helft goedkoper. Voor de 10,8 inch-MatePad Pro zijn nog geen Europese prijzen bekend, omgerekend van yuans naar euro's zonder btw gaat het om ongeveer €490. De eerste twee modellen moeten 13 juni verkrijgbaar zijn in Duitsland, beschikbaarheid in de Benelux is nog niet bekendgemaakt.

Bronnen: The Verge, Notebookcheck(1), (2)

« Vorig bericht Volgend bericht »
0