Meer aanwijzingen duiden op gebruik LGA-socket en iGPU voor AMD Raphael-CPU's

7 reacties

In mei beweerde de bekende Twitteraar ExecutableFix dat AMD's aanstaande AM5-socket onder andere gebruik gaat maken van een land grid array-ontwerp (LGA), terwijl de bestaande processorvoeten nog een pin grid array hebben. Gamers Nexus zegt vergelijkbare details te hebben gehoord.

Gamers Nexus verklaart in maart van 2020 details rondom Raphael te hebben ontvangen. Er zou inderdaad een LGA-ontwerp worden gebruikt, waarmee ook het mainstream platform overstapt. Het high-end desktopsegment maakt al gebruik van LGA, in de vorm van strx4. Hij moet met 1718 contactpunten er meer hebben dan AM4, die er 1331 heeft. Naar verluidt zal Raphael na Warhol worden onthuld, vermoedelijk ergens in 2022.

Eind vorige maand ging ook het gerucht dat AM5 groot genoeg is voor drie core-chiplets en een i/o-die, maar de Raphael-generatie voor de desktopmarkt zou maar twee core-chiplets gebruiken. Gamers Nexus verklaart dat de informatie van vorig jaar het ook had over twee core-die's op TSMC's N5-node, de i/o-die zou gemaakt worden op N7. Nieuwere informatie heeft het over een i/o-die op de N6-node, die backwards compatible moet zijn. Een iets verbeterd productieproces voor deze chiplet is dus zeer reëel, lettend op het feit dat Gamers Nexus' informatie een jaar oud is.

De core-chiplets zouden Durango genoemd worden en elk 8 cores en 16 threads bieden, met elk 32 MB aan L3-cache. Op Computex begin deze week heeft AMD een Ryzen 9 5900X onthuld met drie keer zoveel L3-cache. Hiervoor werd gebruikgemaakt van gestapelde chiplets, wellicht is AMD dit ook van plan met Raphael. Het is dus mogelijk dat de cache verdubbeld zal worden ten opzichte van Ryzen 5000 (Vermeer). De cores zelf worden Persephone genoemd.

Verder is er nog een hoop onduidelijkheid over het aantal pcie-lanes. ExecutableFix had het niet veel later over 28 pcie 4.0-lanes, vermoedelijk in de vorm van 16 voor een uitbreidingskaart, 4 voor de chipset en 8 voor overige apparatuur. Een (ietwat gedateerd) schema van Gamers Nexus laat 24 pcie 4.0-lanes zien in plaats van 28. Wel zegt het YouTubekanaal dat de informatie van ExecutableFix nieuwer is en dat het wellicht accurater is. AMD kan andere beslissingen hebben genomen. Ook moet Raphael inderdaad een geïntegreerde gpu hebben, eerder gingen daar ook geruchten over. De igpu zou op de i/o-die zitten.

Bron: Gamers Nexus

« Vorig bericht Volgend bericht »
0
*