YouTuber meet één transistor van 7nm TSMC-chip met nanoprobe-technologie

10 reacties

De Duitse YouTuber en overklokker Der8auer heeft middels een speciale nanoprobe-technologie één enkele cpu-transistor doorgemeten. Met speciale naalden en een 150.000 keer vergrotende elektronenmicroscoop kan zo een van de miljarden halfgeleiders in een chip worden gecontroleerd op foutjes. De video geeft een goed idee van hoe ongekend verfijnd huidige chips op 7nm-procedé eigenlijk zijn.

Om de transistor door te kunnen meten, kwam de YouTuber uit bij het Duitse bedrijf Kleindiek, dat samenwerkt met onder andere TSMC en Intel. Het bedrijf gebruikt enkele speciaal geëtste wolfraamnaalden als geleiders om te meten of een enkele transistor stroom doorgeeft of niet.

De uiterste punten van de naalden hebben een straal van slechts 5 nanometer, ofwel 5 miljardste van een meter. Door middel van een klein stroomstootje via de naalden kan gemeten worden of er inderdaad meer stroom aan de andere kant uitkomt. Transistoren kunnen immers de spanning van de input versterken. 


Links het beeld gegenereerd door een elektronenmicroscoop. Ieder van de grote witte punten is één naald. De bolletjes zijn individuele transistoren. Foto via YouTube

Het gebruikte monster van de chip in kwestie komt van TSMC en is gemaakt op basis van het 7nm-proces. Een dergelijke techniek wordt bijvoorbeeld gebruikt voor de AMD Ryzen 5000-serie, waar je al snel rond de vijf miljard transistoren op één cpu vindt. Om dat in perspectief te stellen: volgens PC Gamers Hardware passen er zo'n 300.000 transistoren op het snijvlak van een afgeknipte mensenhaar. 

Bronnen: PC Games Hardware, Der8auer (via YouTube)

« Vorig bericht Volgend bericht »
0
*