TrendForce: prijzen DRAM en NAND-flash stijgen in Q3 2021

6 reacties

Geheugenfabrikanten hebben op dit momen een relatief lage hoeveelheid chips op voorraad door flinke bestellingen van klanten in de eerste helft van dit jaar, meldt onderzoeksbureau TrendForce. Leveranciers van dram en nand-flash hebben gemiddeld respectievelijk zo'n 3-4 en 4-5 weken aan voorraad. De verwachting is dat de vraag naar server-geheugen sterker wordt, waardoor de prijzen niet zullen dalen. Er wordt voorspeld dat de prijs van dram met 3 tot 8 procent zal stijgen, de eerdere verwachting van 3-8% voor nand is bijgesteld naar een toename van 5 tot 10 procent ten opzichte van het voorgaande kwartaal.

De belangrijkste factoren hierin zijn smartphonemakers en laptopfabrikanten, die grote verschillen in hun voorraadniveau's hebben. De groeifactor van de jaarlijkse smartphoneproductie is met bijna een procent verlaagd naar 8,5% in verband met de golf van covid-besmettingen in India, waar onder andere Foxconn zit. Chinese bedrijven hebben de aantallen verlaagd en hun inventaris hierop aangepast, en in Zuidoost-Azië wordt voorbereid op een verwachte nieuwe coronagolf. Merken hebben op dit moment gemiddeld genoeg ram en flash liggen voor acht tot tien weken aan productie.

Oem's van laptops hebben ongeveer eenzelfde hoeveelheid dram-chips liggen, maar moeten het doen met de helft hiervan aan nand-opslag. Dit komt door het voortdurende tekort aan controller-ic's. Doordat er nog steeds veel thuisgewerkt wordt wereldwijd is de verwachting dat er dit jaar met 238 miljoen stuks een groei is van ruim 14 procent ten opzichte van 2020. Verder is er vanwege de halfgeleiderschaarste een aankomend tekort aan allerlei componenten waaronder audiocodecs, analoge circuits, voedingsregulatoren en microcontrollers. De fabrikanten verwachten eenzelfde tekort aan dram-chips waardoor zij hier meer van in gaan kopen, wat de prijs omhoog drijft.

IBM en Intel hebben aangegeven te verwachten dat de effecten van de huidige chiptekorten nog enkele jaren door zullen werken in prijzen en aantallen van electronica.

Bron: TrendForce

« Vorig bericht Volgend bericht »
0
*