Noctua introduceert passieve CPU-koeler en low-speed NF-A12x25-fan

23 reacties

Na twee jaar wachten heeft Noctua zijn passieve processorkoeler geïntroduceerd. De NH-P1 is niet zomaar een heatsink zonder ventilator; dankzij dikkere vinnen die verder van elkaar zijn geplaatst, moet hij volgens het bedrijf de ideale massa en luchtweerstand bieden om het gewenste koelvermogen te bereiken.

Het koelblok meet 152 x 154 x 158 millimeter en heeft een gewicht van 1.180 gram. De dikke aluminium vinnen worden met de cpu verbonden door middel van zes vernikkelde koperen heatpipes en een vernikkelde koperen baseplate. Hoewel een exacte tdp-waarde niet wordt genoemd, moet de koeler in staat zijn om een Intel Core i9-11900K onder controle te houden in Prime95. Zo toont de demo aan dat de i9 met een all-core kloksnelheid van 3,6 GHz niet warmer wordt dan 100 graden.

Hoewel deze processor niet throttlet, kan de voorgenoemde temperatuur niet bepaald laag worden genoemd. Daarom raadt de fabrikant het gebruik van de nieuwe NF-A12x25 LS-PWM-fan aan voor wie toch gebruik wil maken van een krachtige processor. Met een maximale draaisnelheid van 1.200 rpm moet de geluidsproductie beperkt blijven tot 12,1 dBA. Daarnaast ondersteunt de fan een semipassieve modus, wat wil zeggen dat hij niet draait tot een bepaalde temperatuur wordt bereikt. Zo krijg je een flexibel stil systeem dat voldoende koeling kan bieden, indien nodig.

Tenslotte meldt Noctua dat gebruikers rekening moeten houden met de keuze van de andere systeemcomponenten, indien ze aan de slag willen met de passieve koeler. Naast een lijst met compatibele processoren, stelt het bedrijf ook een 40-tal behuizingen voor die geschikt moeten zijn voor de NH-P1. Zowel de heatsink als de stille NF-A12x25-ventilator moeten per direct beschikbaar zijn. Waar de processorkoeler een adviesprijs van 110 euro krijgt, wisselt de fan van eigenaar voor drie tientjes.  

Bron: Noctua

« Vorig bericht Volgend bericht »
0