Douane: Let op, vanaf 1 juli betaal je altijd BTW over aankopen in webshops buiten de EU

159 reacties

Enkele weken geleden hebben we je reeds gemeld dat je vanaf 1 juli bij aanschaf van artikelen in webshops van buiten de Europese Unie (vanaf hier EU) altijd BTW moet gaan betalen. Ook bij aankopen onder de € 22,-. Dit vloeit voort uit de nieuwe EU BTW-regels.

Uit een peiling in opdracht van de Douane blijkt dat de meerderheid van de Nederlanders (52%) die het afgelopen half jaar iets kocht in een webshop buiten de EU, nog niet op de hoogte is van de nieuwe regels. Daarom is de Douane een campagne gestart om te voorkomen dat online shoppers worden verrast door onverwacht duurder uitvallende aankopen.

Op dit moment hoeven bedrijven van buiten de EU voor pakketjes tot € 22,- geen invoer-BTW te rekenen, maar bedrijven binnen de EU wel. Hierdoor kunnen webshops buiten de EU producten goedkoper aanbieden dan Europese webshops. Met de nieuwe regels komt daar verandering in. Dit moet bijdragen aan een eerlijkere concurrentie met Europese webshops.

De Douane adviseert bij aankopen in een webshop van buiten de EU voor het afrekenen goed te kijken naar welke kosten zijn inbegrepen. Als de BTW er niet bijstaat, dan betaal je deze achteraf. Het post- of pakketbedrijf dat het pakket in Nederland vervoert, doet hiervan aangifte bij de Douane. Voor deze administratieve werkzaamheden berekent het post- of pakketbedrijf vaak een vergoeding; de inklaringskosten. De inklaringskosten verschillen per vervoerder en komen bovenop de BTW die je aan de Douane betaalt. Bij aankopen vanaf € 150,- betaal je de Douane meestal invoerrechten (tot 12% van het aankoopbedrag).

Als je meer wilt weten over bijkomende kosten voor aankopen in webshops buiten de EU kun je kijken op www.Douane.nl/internetaankopen of je vraag stellen aan de virtuele assistent.

Bron: Douane

« Vorig bericht Volgend bericht »
0
*