Jon Peddie Research: Miners kochten 700.000 GPU's in eerste kwartaal 2021

120 reacties

Sinds de tekorten op de videokaartenmarkt in 2020 fors opliepen is de discussie al vaak gevoerd waar het probleem nou precies vandaan komt: ligt het aan de productie, grondstoffen, of vraag, en in hoeverre speelt cryptomining een rol? Volgens een analyse van onderzoeksbureau Jon Peddie Research hebben miners een flinke impact op de markt.

Circa 700.000 videokaarten uit het top- en middensegment zijn in de eerste drie maanden van dit jaar door cryptominers opgekocht volgens de cijfers van JPR. Dat staat gelijk aan ongeveer een kwart van de markt, en ongeveer 500 miljoen euro. Hierbij neemt het onderzoeksbureau aan dat grootschalige miners, die per persoon vele kaarten opkopen, het grote merendeel uitmaken — al kan het dat niet met volledige zekerheid zeggen.

De prijsstijgingen van videokaarten worden volgens JPR dan ook voornamelijk door de cryptominers veroorzaakt. Componenten voor de kaarten, zoals bijvoorbeeld de stroomvoorziening, zijn ook duidelijk in prijs gestegen. In sommige gevallen zou dit oplopen tot 70 procent meer dan aan het begin van dit jaar.

Hoewel fabrikanten dat ongetwijfeld (deels) hebben meegenomen in hun verkoopprijzen, verklaart dat niet dat veel kaarten twee tot vier keer zo duur zijn geworden in de afgelopen tijd. De extra prijsstijging komt door de schaarste, en de extra winst belandt in de zakken van de (web)winkels. Bots en scripts om gpu's zo snel mogelijk in te slaan, die door zowel miners als gamers worden gebruikt, dragen dan weer extra bij aan de schaarste van videokaarten.

Het model van JPR gebruikt de hoeveelheid verkochte desktops (exclusief workstations) en de hoeveelheid verkochte videokaarten om tot de schatting te komen. In zwart wordt het attach rate van losse gpu's getoond: het aantal verkochte videokarten uitgedrukt als percentage van alle verkochte pc's. Dat is sinds eind 2020 flink omhoog geschoten, net als bij de mininghype in 2017-2018.

Bron: Jon Peddie Research

« Vorig bericht Volgend bericht »
0
*