Muizen gaan sneller kapot door te lage spanning op schakelaar

19 reacties

Naar verluidt bevatten verschillende muizen van de afgelopen jaren een ontwerpfout die kan leiden tot voortijdig falen van de muisknoppen. Volgens een samenvatting op Reddit die verwijst naar een YouTube-video van Alex Kenis, schenden muizen de specificaties van de geïnstalleerde schakelaars. Als voorbeeld wordt de bekende Omron D2F-schakelaar genoemd, die in diverse muizen en ook vaak als reserveonderdeel wordt aangeboden. Deze is geschikt voor spanningen rond 5 volt, maar modernere muizen gebruiken hem met 3,3 volt en tegelijkertijd met aanzienlijk lagere stromen dan gespecificeerd door Omron.


Omron D2F-switches.

Te lage spanningen en stromen kunnen het onderdeel niet vernietigen, maar het kan wel eerder falen dan in het correcte werkgebied het geval zou zijn. De reden hiervan is de zogenaamde wettingspanning, een soort doorslagspanning in de schakelaar. Als op de muisknop gedrukt wordt, wordt een contactveer in de schakelaar gesloten en kan er stroom vloeien. De elkaar rakende stukjes metaal zijn niet perfect geleidend, omdat er oxidelagen op de oppervlakken kunnen ontstaan. Als een voldoende hoge spanning wordt gebruikt en er een sterke stroom kan vloeien wordt deze oxidelaag doorbroken en werkt de schakelaar naar wens. Bij nieuwere muizen zou het gebruik van een lage spanning er echter toe leiden dat een daadwerkelijk compatibele oxidelaag niet meer kan worden overwonnen, waardoor de schakelaar na verloop van tijd niet meer correct werkt.


De draadloze Logitech G502 Lightspeed.

Helaas is op dit moment niet bekend om welke muizen het gaat. Volgens de video zou Logitech's G502 op zijn minst de specificatie van de schakelaar schenden door slechts 3,3 volt op de schakelaar te zetten en te weinig stroom te gebruiken. De bedrijfswaarden alleen zijn echter geen indicatie van het probleem, want er zijn ook geschikte schakelaars op de markt die een lagere doorslagspanning hebben en dus zonder problemen met 3,3 volt te gebruiken zijn. Dit kan bijvoorbeeld door niet-oxiderende coatings of door bij elke klik mechanisch het oxidelaagje te verwijderen.

Bron: PC Games Hardware


1 besproken product

Vergelijk   Product Prijs
Logitech G502 Lightspeed

Logitech G502 Lightspeed

  • Draadloos
  • Laser
  • 16000 dpi

€ 83,30

8 winkels
« Vorig bericht Volgend bericht »
0
*