Eerste generatie AMD Ryzen-processoren niet ondersteund door Windows 11

31 reacties

Het stof rond alle aankondigingen omtrent Windows 11 is gaan liggen en de officiële specificaties zijn door Microsoft bekend gemaakt. Het ziet ernaar uit dat gebruikers met een 1st gen AMD Ryzen-processor niet aan de slag kunnen met Microsofts nieuwste besturingssysteem.

Hoewel Microsoft altijd een bedrijf is geweest dat (backwards) compatibility hoog in het vaandel had staan, lijkt de softwarereus voor Windows 11 wat strenger te zijn. Uit de gepubliceerde ‘supported processors’ lijsten blijkt het nieuwste besturingssysteem geen ondersteuning te bieden voor de eerste generatie Ryzen-processoren van AMD. 

Ook aan de Intel-kant worden een stuk minder processoren ondersteund dan bij Windows 10 het geval was. Alle chips ouder dan Coffee Lake worden niet ondersteund door Microsoft. 

Toch zal Windows 11 hoogstwaarschijnlijk wel gewoon werken op oudere systemen. Microsoft spreekt in het Compatibility Cookbook-document over een hard floor en een soft floor. Apparaten die niet voldoen aan de hard floor zullen niet werken met Windows 11 en systemen die niet voldoen aan de soft floor zullen een melding krijgen dat upgraden naar Windows 11 wordt afgeraden.

De specificaties voor de hard floor zijn: 

  • Een Intel Core-processor lager geklokt dan 1 GHz
  • Minder dan 4 GB ram
  • Minder dan 64 GB opslagruimte
  • TPM 1.2 of lager inclusief ondersteuning voor Secure Boot
  • Ondersteuning voor Smode (0x65, 0x64, 0x63, 0x6D, 0x6F, 0x73, 0x74, 0x71)

De specificaties voor de soft floor zijn:

  • TPM 2.0 of lager
  • Processoren ouder dan de cpu’s op de eerder genoemde lijst

Bronnen: Microsoft (Intel), Microsoft (AMD), Microsoft (Compatibility Cookbook)

« Vorig bericht Volgend bericht »
0
*