Intel Sapphire Rapids Xeon-CPU’s ondersteunen HBM, release uitgesteld naar eerste helft 2022

0 reacties

Tijdens de International Supercomputing Conference (ISC) heeft Intel niet alleen meer informatie onthuld op het gebied van zijn grafische kaarten, maar ook over de aankomende generatie server-cpu’s. Zo heeft het blauwe kamp bevestigd dat de Sapphire Rapids-chips overweg kunnen met high-bandwith memory.

Gedetailleerde specificaties werden niet onthuld, volgens geruchten zouden de nieuwe Xeon-cpu’s tot wel 64 GB aan hbm2e-geheugen ondersteunen. Intel heeft wel vermeld dat dit extra geheugen zowel met als zonder hoofdgeheugen (ddr5) kan worden gebruikt, wat betekent dat er waarschijnlijk meerdere mogelijke geheugenconfiguraties zijn. De hbm-standaard moet in dit geval geschikt zijn als buffer voor grootschalige simulaties, waaronder AI- of DL-gebaseerde berekeningen.

Verder heeft Intel-topvrouw Lisa Spelman door middel van een blogpost meer informatie gegeven over de planning: de fabrikant heeft meer tijd nodig om de processoren te valideren en heeft de productie uitgesteld naar Q1 van volgend jaar. Waar de nieuwe generatie Xeon Scalable-cpu’s aanvankelijk rond eind 2021 werd verwacht, is de release opgeschoven naar het tweede kwartaal van 2022. Dit tijdsvenster geldt voor de reguliere modellen, de hbm-variant komt pas later in het jaar.

Bronnen: Intel, (2)

« Vorig bericht Volgend bericht »
0