Niet Apple maar Intel grootste initiële klant voor TSMC's 3nm-proces

13 reacties

Het zal geen verrassing zijn dat Apple onder de eerste klanten valt voor TSMC's aanstaande 3nm-node. Veel opvallender is het dat volgens Nikkei Intel een groter deel van de initiële productie krijgt dan Apple voor de iPad, die met een beduidend kleiner volume dan de iPhone moet starten. Als de overstap naar een 3 nanometer-soc ook in de iPhone plaatsvindt, zou de verhouding weer moeten verschuiven in het voordeel van Apple, dat dan in korte tijd vele miljoenen chips nodig zal hebben.

Over de exacte planning bestaat nog wat onduidelijkheid, TSMC spreekt over de tweede helft van komend jaar als start van de serieproductie. Dat zou betekenen dat producten vanaf eind 2022 op zijn vroegst, maar waarschijnlijker begin 2023 met chips op basis van N3 beschikbaar moeten zijn voor consumenten. Aangezien dit een typische periode voor een iPad-vernieuwing is zouden de iPhones komend jaar 4nm als tussenstap gebruiken en pas vanaf medio 2023 overstappen op 3nm.

Dat Intel een groot deel van de toekomstige productiecapaciteit van TSMC zal krijgen is op het eerste gezicht verrassend, maar toch ook logisch gezien de recente uitspraken dat het bedrijf meer met externe foundries wil werken. De aankomende Xe-HPG gaming-videokaart zal gebaseerd zijn op TSMC's 7 nm-proces, sommige van de 47 chiplets voor Ponte Vecchio zullen ook worden geproduceerd door TSMC. Intel's eigen 7 nanometer-procedé zal op zijn vroegst pas in 2023 beschikbaar zijn, 5nm en kleiner zijn nog veel verder weg.

Het is echter nog niet duidelijk welke modellen Intel bij TSMC op 3 nm gaat laten maken. De geruchten noemen kleine cpu's, Core- en Xeon-processors, tot grafische chips aan toe. Aangezien TSMC ook onderdelen van de fpga-lineup maakt, evenals chips voor de automotive-divisie, komt het erop neer dat uiteindelijk bijna elk denkbaar Intel-product in aanmerking komt voor fabricage door de Taiwanese foundry. Ook AMD heeft 3nm-ruimte geboekt voor de toekomstige Ryzen 8000-serie met Zen 5-cores.

Bron: ComputerBase

« Vorig bericht Volgend bericht »
0
*