Tijdens de introductie van Windows 11 werd ook bekendgemaakt dat het mogelijk wordt om Android-apps te gebruiken in het nieuwe besturingssysteem. Hiervoor wordt vertrouwd op de Amazon App Store, die via Microsoft's Store te verkrijgen is. Dit is niet ideaal, maar voor veel mensen zal het toch handig zijn om veelgebruikte mobiele applicaties ook op hun pc te kunnen gebruiken.
Hier is meer voor nodig dan reguliere software. Een Chromebook kan Android-apps draaien binnen een native container, ondanks dat de processor sterk afwijkt van wat in smartphones zit. Met Windows 11 zal het op een soortgelijke manier gebeuren, toch is het hier wat complexer. Chromebooks gebruiken namelijk de bestanden die Google via de Play Store meegeeft bij installatie. Microsoft en Amazon hebben nog geen systeem hiervoor en dat is waar Intel's Bridge-technologie van pas komt.
Dit is geen hardware-component, wat betekent dat de technologie gebruik kan worden zonder dat deze een chip van Intel bevat. Bridge is een runtime post-compiler die het mogelijk maakt apps voor telefoons met arm-soc's uit te voeren op een pc met een x86-processor van Intel of AMD. Een compiler is een programma dat geschreven programmeercode omzet in machine code, die de cpu kan begrijpen en verwerken. Elke app wordt uiteindelijk gecompileerd naar een package, dat dan op het gewenste apparaat geïnstalleerd kan worden. Er zijn veel verschillende typen compilers, en Android-apps worden eigenlijk vertaald om met een just-in-time-compiler gebruikt te worden, maar het resultaat is voor de gebruiker uiteindelijk hetzelfde.
Een post-compiler doet eigenlijk precies wat de naam al zegt, deze compileert code die al gecompileerd is en klaar om te gebruiken. Intel Bridge neemt de bytecode van de Android-app die gereed is voor de Android Runtime op telefoons en herbouwt deze met alle informatie die nodig is om op Windows 11 gedraaid te kunnen worden. Deze onderdelen om compatibiliteit te verkrijgen worden toegevoegd door Bridge. De output maakt het mogelijk Android-apps zo native mogelijk te gebruiken is, zonder een volledig nieuwe applicatie te hoeven schrijven.
Dit alles levert uiteindelijk op dat het veel eenvoudiger wordt om Android-apps te gebruiken op een Windows 11-computer, zonder de problemen die emulatie met zich mee brengt, zoals prestatieverlies, incompatibele drivers en resolutie. Dit zou ontwikkelaars kunnen verleiden om hun applicaties ook voor de Amazon-winkel te gaan bouwen, waar nu Google's optie de standaard is. De kans is eveneens aanwezig dat handige programmeurs een soortgelijke tool bouwen voor macOS of Linux-distributies, voor nu is het alleen nog een handige functie die klanten wellicht over kan halen om over te stappen naar Windows 11. Let wel op, Google-services zullen niet worden ondersteund, wat veel apps van Google sterk beperkt in hun functionaliteit.
Bron: Android Central