Intel wil 20 miljard USD in Europese chipfabriek(en) investeren, locatie nog onbekend

34 reacties

Intel wil 20 miljard USD investeren in een of meerdere chipfabrieken in Europa, zo schrijft Financial Times (paywall, via TechPowerUp). Eerder dit jaar werd al bekend dat de techgigant op zoek is naar nieuwe locaties binnen Europa. Uiteindelijk zou 20% van de totale wereldwijde productie van computerchips tegen 2030 in Europa moeten plaatsvinden.

Ondertussen zou Intel-ceo Pat Gelsinger al met de Franse president Emmanuel Macron rond de tafel hebben gezeten. Ook de premier van Italië zou overlegd hebben met het bedrijf. Volgens de Telegraaf zou ook Nederland een kanshebber zijn voor een nieuwe Intel-fabriek. Onder andere 'chiptoeleverancier Besi, ASMI en chipmachinereus ASML' zouden aan de aantrekkelijkheid van Nederland als nieuwe productielocatie bijdragen. De besprekingen draaien overigens niet alleen om locatie, maar ook om geld. Recentelijk kwam naar buiten dat Intel vermoedelijk zo'n 8 miljard euro aan subsidie zoekt.

Vooralsnog heeft Intel alleen de investering van 20 miljard USD in een of meerdere nieuwe fabrieken beloofd, maar nog geen uitspraken gedaan over de eventuele locatie daarvan. Dit project zou naar verluidt losstaan van het huidige (reeds vertraagde) bouwproces in Ierland.


Intel-ceo Pat Gelsinger heeft met verschillende leiders van Europese lidstaten overlegd over de nieuwe fabriekslocatie. Foto via Twitter

Update 12-07-2021 (14:00):Er is meer informatie aan het artikel toegevoegd over de deal die Intel in Europa probeert te sluiten. Thanks, Ploeper!

Bronnen: TechPowerUp, Financial Times

« Vorig bericht Volgend bericht »
0
*