"Intel wil GlobalFoundries overnemen voor 30 miljard USD"

10 reacties

Om de eigen capaciteit snel te vergroten, zou Intel een overname van Globalfoundries plannen, de op twee na grootste contractfabrikant ter wereld. Dat meldt The Wall Street Journal, de deal zou 30 miljard Amerikaanse dollars waard zijn en Intel kan meerdere fabrieken in handen krijgen. Digitimes zegt dat de overname onwaarschijnlijk is omdat de gespecialiseerde processen niet zijn waar Intel naar op zoek is. Op dit moment is de foundry in handen van een investeringsfirma van de overheid van Abu Dhabi, maar heeft wel de Verenigde Staten als thuisbasis.

GlobalFoundries kondigde onlangs aan een miljard dollar te investeren om de productie in Dresden te verdubbelen. Ook is er begonnen met de bouw van een fab in Singapore van 4 miljard, deze moet vanaf 2023 operationeel zijn. Ook wordt binnenkort een beursgang gepland die ook op 30 miljard dollar gewaardeerd zou worden volgens bank Morgan Stanley. Na TSMC en Samsung is GloFo de grootste ter wereld, maar de focus ligt niet op kleine nodes zoals 5nm maar meer op gespecialiseerde oplossingen voor automotive en industriële toepassingen.

Intel wil als onderdeel van de IDM 2.0-strategie zich ook aanbieden als fabrikant voor derden, waarvoor tientallen miljarden worden geïnvesteerd in het uitbreiden van de capaciteit. Ook de fab in Ierland zal dit jaar gereed zijn voor 7nm-productie en er zouden plannen zijn voor een extra locatie in Europa, hiermee moet 20 miljard dollar gemoeid zijn.

Bron: golem

« Vorig bericht Volgend bericht »
0
*