Uitgever Take-Two treedt plotseling weer hard op tegen GTA-mods

13 reacties

Grand Theft Auto-uitgever Take-Two lijkt de laatste week hard op te treden tegen mods voor verschillende GTA-games. Een gebruiker van GTA Forums deelt in een uitgebreide blogpost in elk geval zeven populaire mods die recentelijk met een copyrightclaim door Take-Two zijn verwijderd. Vooral conversiemods van of naar klassieke GTA's als Vice City, San Andreas en Liberty City lijken het doelwit te zijn. Het is niet bekend waarom Take-Two plotseling optreedt tegen de uiteenlopende mods.

Volgens PC Gamer heeft de uitgever het moddingbeleid aangepast en mogen modders voortaan geen "geïmporteerd materiaal (inclusief Rockstar-materiaal) gebruiken" en geen "nieuwe games, verhalen, missies of maps maken". Met andere woorden, het beleid weerhoudt grofweg iedere denkbare vorm van het maken van mods. Opvallend genoeg is de originele versie van het reeds aangepaste statement niet beschikbaar via de Wayback Machine

Bepaalde mods die tegen dit beleid ingaan, krijgen nu een zogenoemde dmca-strike; een referentie naar de digital millennium copyright act waar eigenaren van intellectueel eigendom zich op kunnen beroepen. Mods worden veelal gedoogd door uitgevers en ontwikkelaars. Wanneer een uitgever als Take-Two zich daarentegen op het copyright beroept (wat Take-Two in 2017 al massaal deed), kunnen modmakers daar feitelijk niets tegen doen. Uitbaters van het GTA-modplatform zeggen op Twitter dat ze vooralsnog zonder succes in gesprek met Take-Two proberen te komen om het probleem op te lossen. 


De Vice City Remastered-mod voor GTAV gemaakt door lunchxbles werd recentelijk ook verwijderd (via gta5-mods.com)

Bron: Ash_735 (via GTA Forums)

« Vorig bericht Volgend bericht »
0
*