Europese Commissie zet twee nieuwe allianties op voor chip- en cloudindustrie

5 reacties

De EU timmert hard aan de weg om zichzelf op de kaart te zetten in de chipindustrie. Zo wil het dat tegen 2030 20% van de wereldwijde chipproductie op Europese bodem wordt geproduceerd, en 17 EU-landen stemmen al in met het plan. De commissie heeft aangekondigd dat twee nieuwe samenwerkingsverbanden zijn opgezet om de veranderingen op gang te brengen.

De eerste bondgenootschap is specifiek voor het ontwerpen en produceren van chips. Specifiek open-source hardware wordt genoemd, wat mogelijk slaat op risc-v-ontwerpen. Wat productie betreft wordt er gemikt op '16 tot 10 nm, maar ook op 5 tot 2 nm en kleiner'. Daarmee moet Europa op den duur kunnen concurreren met de marktleiders. Zoals we sinds een aantal jaar gewend zijn van het Europese overheidslichaam is ook energieverbruik en -efficiëntie een belangrijk onderdeel van de strategie.

Het tweede samenwerkingsverband is voor industriële cloudtechnologieën, waarmee de EU vermoedelijk moet kunnen concurreren met Amerikaanse bedrijven als Amazon, Google en Microsoft. De commissie noemt zaken als artificial intelligence, internet-of-things en 5G als kernpunten. Voor beide instellingen kunnen bedrijven zich nu aanmelden, wat vermoedelijk financiële stimuli en toegang tot bepaalde technieken als voordelen zal hebben.


De Europese Commissie is niet bepaald tevreden met hoe concurrerend de EU is op technologisch vlak.

Bron: Europese Commissie

« Vorig bericht Volgend bericht »
0
*