Eerste RISC-V-desktop gecombineerd met RX 6700 XT

0 reacties

Halfgeleiderontwerper en -fabrikant SiFive heeft een tijdje geleden een bord uitgebracht bedoeld voor ontwikkelaars. Hierop is een risc-v-soc geplaatst en computerwetenschapper René Rebe is er in geslaagd hier Linux op te draaien, wat hij toelicht in een YouTube-video. Na 10 uur te besteden aan het aanpassen van de kernel lukte het hem om ondersteuning voor AMD's Radeon RX 6700 XT toe te voegen, waarmee het systeem min of meer geschikt was voor algemeen pc-gebruik.

De videokaart werd niet alleen gebruikt voor het weergeven van de grafische gebruikersinterface van de Linux-distro maar is ook ingezet voor het hardware-geaccelereerd renderen van 3d-graphics en het decoden van video. Helaas is het niet gelukt om games te spelen door bepaalde limitaties. Toch kan het experiment als een succes worden gezien, het is namelijk de eerste keer dat een snelle gpu gebruikt wordt samen met een risc-v-chip.

Het mini-itx HiFive Unmatched-bord van SiFive bevat de Freedom U740-soc gepaard met 16GB ddr4, die een verzamelin i/o-verbindingen heeft die ook in gangbare x86-computers terug te vinden zijn, waaronder pcie 3.0 x16, e- en m-key m.2-sloten, ethernet en usb 3-poorten. Dit maakt het mogelijk om bijna elk modern onderdeel te installeren. Het moederbord is namelijk bedoeld voor developers  die aan toepassingen voor clients en servers werken voor aankomende risc-v-systemen. Er is wel een belangrijke beperking, Linux heeft namelijk geen goede ondersteuning voor de instructieset, aangezien deze vooral gebruikt wordt voor microcontrollers die meestal geen high-level besturingssystemen kunnen draaien.

Bronnen: Tom's Hardware, Hackster

« Vorig bericht Volgend bericht »
0
*